Miért nem tud segíteni mindenkinek egyformán ugyanaz a tanács?

Nézd meg a következő videót és kiderül:

Bizonyára már te is észrevetted, hogy mostanában már nem osztok meg idézetes képeket, és felmerülhetett benned a kérdés, hogy miért. Ezek a képek igazából szépek, hasznosak, jól hangzó tanításokkal. Sok lájkot is kapnak, valamint az emberek meg is osztják őket, amivel még többeket lehet elérni, úgyhogy sok pozitívum kötődik hozzájuk.

Azonban két oka is van az idézetes képek elhagyásának. Az első az leginkább személyes ok, mivel azt tapasztaltam, hogy ez a módszer nagyon mainstreammé vált időközben, és nekem van egy belső kényszerem arra, hogy eredeti legyek. 🙂

A másik, szakmaibb oka viszont az, hogy azt vettem észre, hogy akármennyire is megragadják a figyelmet, sajnos nem minden esetben segítenek. Azonban nem azért, mert bármi baj lenne a tartalommal vagy ne lehetne alkalmazni ezeket a tanácsokat.

A magyarázat abból az elméletemből gyökerezik, melyet úgy hívok: centrumelmélet. Ennek lényegéről az ősi bölcsek már évezredek óta beszélnek, ami történetesen a középútról szól. Az egészet egy körként vagy gömbként képzeld el, aminek a közepén megtalálható a centrum. A körnek a két ellentétes oldala olyan szélsőséges pólusokat képvisel, melyek nem feltétlenül egészségesek vagy jók.

Tegyük fel, hogy te egy teljesen egoista személyiség vagy, ilyenkor a középponttól távol találod magad, legyen ez mondjuk a bal szélen. Ha viszont te teljesen szolgalelkű vagy, akkor szintén a körön kívül találod magad az ellentétes jobb szélen. A felvázolt példák két pólust, két ellentétet jelölnek, amelyek közepén ott leledzik valahol az igazság, az arany középút, ami “általános” értéket képvisel.

Az idézetes képek csapdája a következő: ha én kirakok egy idézetet, miszerint tedd magad az első helyre, akkor azt nemcsak az az ember fogja látni és olvasni, akinek ez igazán segítene, hanem mások is. A fenti tanács csak annak válik majd hasznára, aki nem teszi magát eléggé az első helyre, míg másokat folyton maga elé helyez. Ha viszont valakinek önmaga a legfontosabb a saját életében, és ő is elolvassa ugyanezt a tanácsot, akkor számára ez már egy felhatalmazás lesz, hogy legyen még inkább egoista. Utóbbi egyénnek ez már nem lesz érvényes, segítő jellegű tanács, hiszen ha még egoistább lesz, az már egy nagyon egészségtelen tartományba fogja őt terelni a centrumelmélet tengelyén.

Itt érdemes megjegyeznem, hogy nem is létezik mindenkire érvényes tanács. Egy igazán jó tanács akkor segít neked, ha személyre szabott, és szakembertől érkezik. Az egyén pillanatnyi helyzete határozza meg egy tanács használatának hatékonyságát.

Saját példámon keresztül bemutatva a helyzetet: vegyük a videóimat, és tegyük fel, hogy túl gyorsan beszélek – ebben az esetben nem fogod érteni a mondanivalómat. Ha viszont túl lassan beszélek, akkor unalmassá válhat a videó. Ha valaki tehát azt tanácsolja, hogy beszéljek gyorsabban, az csak akkor lesz segítség számomra, ha amúgy lassú az előadásom tempója a videóimban.

Ha azt tanácsolom, hogy bízz jobban magadban, az csak akkor segíthet neked, ha nem bízol magadban eléggé. Ha viszont már eleve tele vagy önbizalommal, akkor abba az irányba fog eltolni téged, ahol teljesen elveszítheted a realitás érzékedet. A világképed és a megvalósítandó céljaid mind elveszítik reális alapjait, és így az amúgy jószándékú tanács romboló hatást ér el végül.

Tehát ezért hagytam abba az idézetes képek posztolását, és ezért sem tartok már előadásokat nagyközönség előtt. Alapvetően imádom a nagyközönséges előadásokat, hiszen nagyon jó marketing csatornát biztosítanak, ami által sok emberhez el tud jutni az üzenet. Mégis azt tapasztalom, hogy a legnagyobb hatást a személyes vagy kiscsoportos munkákban tudom elérni. Ezekben a helyzetekben fel tudom mérni, hogy a másik személy éppen milyen helyzetben van, és aszerint tudok személyre szabott, hasznos tanácsot adni neki.

Ha mégis kellene adnom egy mindenkire érvényes tanácsot neked, akkor az az lenne, hogy keresd meg, hogy hol állsz a centrumelmélet körében, annak éppen melyik pólusán. Ezután pedig amikor a Fulfilled videóit vagy mások előadásait nézed, legyél figyelmes arra, hogy az elhangzott tanácsok mely tartományba irányítanak téged. Nézd meg, melyik billent el téged az egészséges egyensúly felé, illetve melyik sodorna az ellenkező irányba. Ha ezt sikerült megállapítani, akkor már nincs más dolgod, mint a centrum felé vezető utat követni.

Leirat: Molnár Dávid


About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.