11 év önismereti munka alatt volt lehetőségem számtalan tréninget, kurzust, könyvet, előadást meghallgatni és kipróbálni, számtalan magyar és külföldi tanítótól tanulni, egyéni módszereket kipróbálni. Ma végzett pszichológusként hoztam 3 működő és 3 nem működő önbizalom növelő metódust. Ezekkel remélem lerövidül az idő, amit az önbizalom fejlesztésébe kell fektetned:


Tartalomjegyzék:

I. A zsákutcák: hatástalan önbizalom tippek

  1. Instant megoldások
  2. Általánosítások
  3. Varázslatok

II. Mi működik? A hatékony önbizalomnövelés módszertana

  1. A valós önmegértés fokozása
  2. A megfelelő társas közeg kialakítása
  3. A helyes szokások kialakítása

III. Végszó


I. A zsákutcák: hatástalan önbizalom tippek:

Egy autó árát ráköltöttem a felsorolt tréningekre. Végül elmentem egy pszichológushoz is. Arra kellett rájönnöm, hogy nem véletlenül pszichológus a pszichológus. Itt például csak a tévhitekről írtam 30 perces anyagot. A poént viszont lelövöm. Semmi sem helyettesíti a személyre szabott pszichoterápiát. Vannak viszont hasznos gondolatok, amikkel el tudunk indulni önállóan is. Kezdjük viszont azzal, ami – tapasztalatom szerint – nem segít:

1. Az instant megoldások nem működnek

A lélek iszonyatosan összetett és komplikált. Érdemes elfelejteni a varázstechnikákat.

Máshol ajánlani fogják a vizualizációs technikákat, mint önbecsülés növelő eszközöket. Másutt az “önhipnózist”, a “tudatalatti megerősítéseket” vagy a “modellezést”, “ásást”, de hozhatnánk még az NLP, a motivációs irodalmak, pozitív gondolkodás, a “fake it till you make it”, illetve a PUA vagy épp a beauty vloggerek magabiztosság tippjeit is.

Amit most írok, az mindegyik tanácsra vonatkozik: ha Neked működik, akkor szuper. Ami jó, azt nem kell bántani. Ha viszont bizalmat szavazol ezeknek, és mégsem jönnek az eredmények (ahogy nálam és rengeteg ismerősömnél, illetve ügyfelemnél), illetve az idő múlásával visszatér a probléma, akkor ezek a sorok Neked szólnak.

A gyorstippek (“csináld ezt és garantáltan jobb lesz az önbizalmad!”) olyanok, mint a cseresznyés rágógumi. Finom ízű, de gyorsan elillan az íze, jóllakni pedig nem fogunk tőle. Ráadásul gyakran elég egészségtelen is.

A felszínes tanácsokon kívül ugyanezt gondolom a külsőnkre vonatkozó tanácsokról, mint önbizalom növelő formulákról. Az önértékelés része persze, hogy milyen a külsőnkkel való kapcsolatunk, viszont Feldmár András szavaival élnék:

“Ha a szart leöntöd arannyal, az belül még szar marad.”

Félreértés ne essék: pártolom a jó öltözködést. Itt arról beszélek, hogy Te többet érsz annál, minthogy ideiglenes, felszínes maszkok mögé rejtsd az önbizalomhiányod. Van tartós megoldás, ami belülről fakad. Feldmár teljes képe úgy szól, hogy belül aranyrudak vagyunk, amire a traumatikus és nem megfelelő környezeti hatásoktól ránk rakódik egy szarréteg, ami elfedi az aranyat. A legtöbb felszínes tanács viszont ezt akarja lefesteni arany színre, ahelyett, hogy levakarná róla az ürüléket.

Az üzenete, hogy mélyre érdemes hatolni és érdemes hagymaként lehámozni magunkat pszichológiailag, és meg fogunk érkezni az aranyhoz.

Az önbizalom valójában egy nagyon komplex rendszer. Nincsenek mindenkinek szóló instant trükkök és garanciák. Egyetlen tréning, vagy foglalkozás sem írhat felül tíz évnyi gyermekkori traumát. Ezek az ígéretek és kurzusok a kuruzslók pénztárcáit hízlalják, nem pedig a Te önértékelésedet.

Pro tipp: ha valaki a “tudatalatti” kifejezést használja, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy hiányos a műveltsége.

A pszichológiai szakirodalmakban ez a kifejezés nem létezik. Olyan viszont igen, hogy tudattalan. A “tudatalatti” kifejezés pont a bullshit irodalmakban terjed. Ha meghallod, élhetsz hát a gyanúperrel, hogy az illetékes messiás szintén ezekből a silány tanokból szerezte képzettségét.

2. Az általánosítások is félrevezetnek

Sziklaszilárd önbecsülés nem létezik. Már csak azért sem, mert a mentális egészség jele pont a rugalmasság. A szilárdság pedig itt pont a rugalmatlanságra utal. Ugyanígy téves, hogy ha azt akarják veled elhitetni, hogy az lenne a jó, ha nem érdekelne mások véleménye, vagy az, ha azt mondják, hogy be tudod vonzani, hogy mindenki jó véleménnyel legyen rólad.

Mélyvíz: A jó szakemberek körében terjed a mondás is: “nem kell kiszolgálni a patológiát”. Ezalatt azt értik, hogy ha Te azért akarsz fizetni egy jó szakembernek, hogy tanítson meg még sikeresebb lenni, de közben valójában Neked pont a teljesítménykényszerből kellene visszavenned, akkor jóesetben ezt tükrözik vissza, semmint a sikerességedet segítik tovább fokozni. Vonatkoztasd ezt a mások véleményének javítására, vagy bármire amihez az önbizalmad kötöd.

Ha irreális elvárásokat ébresztenek benned, akkor annál nagyobb lesz benned az elégedetlenség. Minél nagyobb az elégedetlenséged, annál inkább vonzó az önbizalomtréningük, hisz annál kisebb az önbizalmad. Paradox módon pont a motivációs tréningek sales szövegei táplálják az önbizalomhiányodat, amit az önbizalommentorok terjesztenek. A népszerű tévhitekről egyébként összeállítottam egy TOP 12-es listát, ha érdekel, ide kattintva olvashatod el.

Ugyan jól hangzanak az olyan mondatok, mint az, hogy “ne hasonlítgasd magad másokhoz”, vagy épp az, hogy “higgy magadban!”, csak a valóságban ezek igen nehezen megvalósíthatóak a legtöbbeknek. Van, ami segít amúgy, csak épp nem ezek a frázisok.

Általánosítás az is, hogy külső helyett belső alapokra kell alapozni az önbecsülést. Ahogy írtam, az önbizalom egy rendszer, amiben mindegyik tényező szerepet játszik – az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy ennek az érzékeny ökoszisztémának mikor és melyik részén hogyan próbálunk változtatni. Annak is jelentősége van például, hogy milyen egyensúlyt tartunk az önreflexió és az öngondoskodás között.

Az általánosításokra épített önbecsülés hátterében ott lapul majd mindig a félelem a lelepleződéstől, hisz az illető is tudja – ha nem is tudatosan – , hogy légvárat épített. Általánosítás helyett konkrét, személyre szabott, reális állításokra lehet alapozni egy valós, tartós önbecsülést.

3. Varázslatok

Ide sorolom a misztikus, ezoterikus, spirituális módszereket, vagy épp a varázstáplálékkiegészítőket, megváltó módszertanokat, és megvilágosodott gyógyítókat, gurukat. Némi javulást hozhat a transzlégzés, jóga, meditáció, önhipnózis, csak épp ezek valójában maximum elemei, részei rendszernek, nem pedig a teljes egésze.

A spirituális módszerekben az a jó, hogy adnak egy “kontroll élményt”, hogy végre rajtad is múlik, hogy lesz-e változás. Hihetsz benne, hogy segít, így érvényesül a placebo hatás. Ugyanakkor ezeknek a módszereknek is megvan a maga korlátja.

Az önbizalomhiány nem spirituális probléma, hanem pszichológiai. A szívem mélyén én is rettenetesen vágyom arra, hogy a lélektani kérdések kapcsán elegendő legyen – akár a saját életemben – valamiféle varázsmódszer, amiben bízhatok. A valóságban viszont csak a véres-verejtékes önismereti munka működik hosszútávon. Ennek a terheit pedig senki más nem cipelheti helyetted. Egy terapeuta is inkább csak életmentő serpád lehet, aki tudja az utat – de Neked kell megmásznod a Himaláját. A legtöbb spirituális módszer pedig inkább csak a showt vetíti eléd, mint Óz, a nagy varázsló.

A pszichológia integrálja azt, ami működik a Tollénél és kiegészíti azzal, ami onnan hiányzik. Nem ad olyat, ami nem működik.

II. Mi működik? A hatékony önbizalom növelés módszertana:

1. A valós önmegértés fokozása

Ahogy korábban is olvastad: az önbizalom egy rendszer végeredménye. 11 év önismeret, 7 év tanácsadói munka, 700+ ügyfél, 2 pszichológia diploma után azt gondolom, hogy ez az önbizalomfejlesztés elsőszámú kulcsa.

Az önmegértés.

A pszichoanalízis egyik legfontosabb vívmánya ez. Megérteni, hogy mi történik a lelkünkben és miért történik ez. Persze ez önmagában még nem oldja meg a problémákat, de egy nagy adag szabadságot ad, illetve megtanít empatizálni önmagunkkal. Ha pedig a belső kíméletlen önkritika helyett megtanulunk empatizálni, az komoly lépés.

Önmegértés – hogyan alakul ki, miért gondolod és érzed azt, amit, és mindez hogyan változhat? A Te személyiségszerkezetedre vonatkozóan milyen terápiás módszerek bizonyultak hatékonynak a kutatások alapján?

Hol találunk eszközöket a hiteles önmegértéshez? Én személy szerint nagyon nehezen találtam, és ma sem tudnék egyetlen átfogó könyvet kiemelni. Van több érdekes és jó könyv az önmegértés fejlesztésére:

Bánki György – A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Robert Glover – Nincs többé jófiú

Ugyanakkor a legtöbb értékes és hasznos tudás el van rejtve a nehezen érthető pszichológiai szakkönyvekbe és tankönyvekbe. Ezekből építettem fel egy ingyenes, illetve egy prémium önbizalom kurzust.

Illetve a YouTube csatornámon több, mint 300 videót találsz ingyen, ahol erre a hitelességre törekedtem, és ami fokozhatja az önmegértésed. A podcast csatornánkon 60+ ingyenes 30+ perces podcast tudásanyagot találsz. Az Instagramon 350+ ilyen bejegyzést, illetve a Facebookon meg sem tudom számolni, hogy mennyit. Ajánlom ezeket az anyagokat szívből Neked. De persze nemcsak önmagam, ide kattintva összeszedtem azt, hogy kinek az anyagait ajánlom a saját magamén kívül.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy inkább a tudományosan bizonyított, megalapozott megközelítéseket javasolnám Neked. Ugyan itt is vannak áltudományos guruk, akiket elsőre nehéz kiszűrni (pl. Joe Dispenza), az ilyeneknél viszont sokkal értékesebb, színvonalasabb és tartalmasabb eszközök várnak rád.

Ezt ne a népszerű anyagok közt keresd. Érdekes, hogy a legjobb terapeuták általában a nagyközönség számára ismeretlenek. Tippelj, hogy miért van ez!

2. A megfelelő társas közeg kialakítása

Ameddig a közösség, ami Téged körülvesz azt táplálja beléd, hogy valami baj van veled, szinte esélytelen, hogy szembe ússz az áramlattal. Ha pedig nem tartozol semmilyen baráti társasághoz, és nincsenek emberek körülötted, akkor szintén rettentő nehéz dolgod van. Gondoltál már arra, hogy egy önismereti csoporthoz csatlakozz?

Az énképed nem kell turbózniuk az embereknek, hisz a reális önértékelés a cél. Az, hogy minek érzékeled magad, az pedig részint annak is köszönhető, hogy mit látsz az embertársaid tükréből, amit tartanak feléd.

Persze sokhelyütt olvashatsz olyan irreális elvárásokat, hogy vedd körbe magad sikeres, magabiztos, erkölcsös, boldog, érzelmileg érett, kiegyensúlyozott, gazdag, mindenben jobb emberekkel, de ez már csak azért sem működhet, mert mind emberből vagyunk. Másrészt a kivételes emberek pont azért kivételesek, mert nincs sok belőlük. Ettől még rendkívül sok jó emberrel tölthetitek egymást kölcsönösen.

Ellenben, nem kell kizárnod a negatív embereket. Hisz a negatív visszajelzés csak akkor problémás, ha annyira fáj, hogy nem bírod el. Ehhez persze jó, ha megerősíted magad.

3. A megfelelő szokások kialakítása

Ha már ismered a bizonyíték-alapú módszereket (lásd: önmegértés), a mindennapok forgatagában dől el, hogy használod-e őket. Az önismeret, önfejlesztés egy folyamat, ami élethosszig tart. A félelmeket minden nap le kell győzni, a múltunk kísérteteit pedig nap, mint nap, egyesével tudjuk száműzni.

Az önbizalom kulcsa, hogy realisztikussá váljanak az elvárásaink. Mind az életünkkel, mind önmagunkkal szemben. Realisztikusan lássuk magunkat, és reális önértékelést alakítsunk ki. Nem igaz a self-help ígérete, hogy egy nap minden mennyeivé válik, ha eléggé akarjuk és elég pozitívak vagyunk. Az élet nem ilyen. Évezredek óta ismert, hogy a létezés velejárója a szenvedés – nézz csak rá Buddha, vagy Jézus eredettörténetére.

A szemléletünk részévé nem is a tökéletességet, hanem inkább azt tesszük: elég jók vagyunk. Ez pedig integrálja a jót és a rosszat, a fényt és a sötétséget. A kérdés csak az, hogy hogyan?

Hogyan lehet az ideális énünk csupán elég jó, ahelyett, hogy tökéletességet várnánk el? Hogyan tűzzünk ki reális célokat az önismeretben is?

Mit teszel minden egyes nap? Amit teszel, az növeli, vagy épp csökkenti az önbecsülésed?

Az ember élete abból áll, amivel az idejét tölti. Az idejét pedig a cselekedetei töltik ki. A rendszeres, visszatérő cselekedetek a szokásaink. Ide tartozik számtalan apróság: ha félek egy nehéz beszélgetéstől, akkor elhalasztom, vagy rögtön felvállalom? Az önbizalom a szokásaink megváltoztatásán keresztül is rengeteget tud fejlődni.

III. Végszó

Mint írtam, az önbizalom egy rendszer.

Ha szeretnéd az egészet egy áttekinthető rendszerként önállóan megismerni, akkor van egy jó hírem. A Maximális Önbecsülés Online Programot ezért alkottam meg. Természetesen soha nem fogja helyettesíteni a személyre szabott pszichoterápiát. Ugyanakkor a 11 éves sajátélményem, összes releváns pszichológiai tudásom esszenciája ez, 3 hónapos fejlődési tervre bontva. Csak a lényeg, csak a megbízható anyag, kb. 12 órás videó és írott anyagba gyűjtve. Ezt a kurzust 5 éve fejlesztem tovább folyamatosan, ugyanakkor már 2015-ben, az akkori verzió is már sorsfordító volt több résztvevőnek. Ez azóta hihetetlenül sokat fejlődött.


Alig ismert, a tartós önbizalom fejlesztésére szolgáló INGYENES módszerekért iratkozz fel:


További tartalom, mely érdekelhet:

5 tipp, amely megkönnyíti az alkoholról való leszokást

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.