A Fulfilled.hu örömmel és büszkeséggel jelenti be, hogy 2017-től egy Álarcok Nélkül című közös projektet indít el a Social Heartistry nevű mozgalom szülőatyjával, John Cooperrel. Ha esetleg még nem hallottál volna John Cooperről, és egyáltalán nem tudod, mi az a Social Heartistry, akkor jó helyen jársz, hiszen az alábbi videókban nemcsak Johnt, hanem az ő sok éves tapasztalatán alapuló tanácsait, illetve válaszait is megismerheted, melyeket kifejezetten tőletek érkező konkrét szituációkra adott. Biztos vagyok benne, hogy a videók megtekintése, illetve azok kivonatainak elolvasása után te is tisztába kerülsz azzal, hogy milyen nagyszerű hír is ez számodra, hogy lehetőséged nyílik arra, hogy egyenesen Johntól tanulhass!

John Cooper ma már kifejezetten manipulációmentes kapcsolatépítést és -fenntartást oktat az arra nyitott közönség számára. Ez azonban nem volt mindig így, mivel annak idején pick up artistként (PUA), azaz nőcsábászként tevékenykedett, kihasználva mindazon tudatalattira ható taktikákat és stratégiákat, melyekkel jószerint sosem ment haza egyedül egy átbulizott éjszaka után.

Mindamellett, hogy ez a gyengébbik nem képviselőivel szemben sem volt túl fair, John rájött az egész PUA mozgalom önbecsapására is, miszerint egy férfi mindaddig nem lehet kiteljesedett, azaz fulfilled, amíg a belőle hiányzó szeletet be nem tölti egy nővel. Így hát elindította a saját mozgalmát, a Social Heartistryt, melynek alaptétele nem abból indul ki, hogy egy űrt kell betöltetni az ellenkező nemű emberek megismerése és megszerzése révén, hanem hogy már eleve kiteljesedettek vagyunk, és mások megismerésében nem csak az az egyetlen potenciál van, hogy mindenképp ágyba kell bújni velük.

A mozgalom neve a social artist (társadalmi művész) és a heart (szív) angol szavak összevonásából keletkezett, mely beszédes módon meg is fogalmazza a Social Heartistry lényegét: önmagunk teljes megismerése, azaz szívünk meggyógyítása és ápolása, valamint önmagunk őszinte átadása a külvilág felé jelenti a kulcsot ahhoz, hogy valóban értékes kapcsolatokat alakítsunk ki. Még rövidebben megfogalmazva tehát saját magunk rendbetételével tehetjük jobbá a közösséget, a világot, melyben élünk.

Az első videóban arra a kérdésre ad választ John, miszerint hogyan lehet megfelelésektől mentes emberi kapcsolatot teremteni a másikkal, melyben mind a két fél saját magát adja, és szabadnak érzi magát. Elmondása szerint manapság azért is nehéz ilyen kapcsolatokkal körülvenni magunkat, mivel fiatalon, legfőképp a serdülő korban eltanuljuk, hogy mindig az ellenkező nem stratégiája szerint, illetve ellenében kell játszanunk. Mintha csak egy sakkjátszma lenne – egyet lép az egyik fél, majd arra reagál valamit a másik, előre meghatározott, betanult stratégia alapján.

A pasiknál ennek az időszaknak a hozománya lehet az, hogy rongyként kell bánni a nőkkel vagy, hogy mindig alfahímként kell mutatkozni, mivel ez instant érzéseket vált ki az ellenkező nem tagjaiban. Ez a hozzáállás azt az illúziót teremtheti meg, hogy bensőséges kapcsolatot ápolunk a másikkal, miközben csupán egy felszínes evickélés születik az emberi kapcsolatok tengerében.

John meglátása szerint elsősorban magadban kell meghozni az elhatározást, hogy ezentúl milyen kapcsolatokra is vágysz igazán, majd meghúzni ennek érdekében a határvonalakat, és felépíteni egy erős értékrendszert, ami mellett őszintén és minden körülmények között ki tudsz állni. Ezt követően pedig, ha nyíltan elmondod a körülötted lévőknek, hogy milyen értékeket képviselsz, és milyen kapcsolatokra vágysz, akkor csak azok fognak közeledni hozzád, akik erre nyitottak, vagy akik hajlandóak azonosulni ezekkel az irányvonalakkal. Akikről pedig ennek köszönhetően lemaradsz, azok miatt kár bánkódnod, hiszen ők megelégszenek a felszínes kapcsolatokkal, míg te már ennél jóval maradandóbbra vágysz.

A következő videóban John azzal kapcsolatban ad egy új nézőpontot, hogy valóban mindig szükséges-e párkapcsolatra törekedni az ember életében vagy sem. Ez a téma sok ponton összefügg az előző kérdéskörrel, hiszen itt is egy határozott, megalapozott belső értékrendszer a kiindulási pont, aminek köszönhetően úgy tudsz ismerkedni, hogy a másik ne a mindenképp megszerzendő feltétele legyen a saját boldogságodnak.

A PUA mozgalom hívei szerint minden egyes ismerkedős alkalomra egy új becsajozási lehetőségként kell tekinteni, ez viszont, ahogy azt John korábban kifejtette, egy mindenképp betöltendő hiányból fakad, ami csak elmélyíti az üresség érzetét benned. Az egészséges szint az egyensúly függvényéből fakadhat: tehát nem kell minden éjjel csajozós körútra menned, azonban az sem követendő, ha otthon maradsz minden áldott nap, és elzárkózol a külvilágtól.

Nyitva kell hagyni a lehetőségeket, melyek a másikban rejlenek – azaz nem kell feltétlenül mindenkire potenciális barátnőként tekintened, hanem azzal is elégedett lehetsz, ha csak megismertél egy új, izgalmas embert, aki ezáltal élményt tudott nyújtani neked. Ezt a hozzáállást elsajátítva, levedled magadról a görcsösséget, és a saját értékességedet többé nem a becsajozási sikerrátád fogja meghatározni. Őszintén tudsz megnyílni a világ előtt, és tisztában vagy vele, hogy ezzel a saját értékeidhez passzoló embereket tudod bevonzani, melyek közül az egyik lehet, hogy az életed párja lesz idővel.

Végezetül pedig John azt a kérdést kapta tőletek, hogy miként lehet az érdeklődést fenntartani, ha már egyszer felkeltettük azt a másik nemben. Ezúttal is az alapokhoz kell visszatérni, miszerint felejtsd el az összes csajozós szöveget és taktikát, amit útközben felszedtél magadra, hiszen ezek felvett, kölcsönzött ruhadarabok, melyek eltakarják a valódi énedet.

Pont ezért következhet be idővel a kínosnak megítélt csend, mert elfogynak ezek a kölcsönzött dolgok, témák, melyek nélkül üresnek érzed magad, és egy ilyen kellemetlen szituációból természetesen menekülni fogsz. Ám, ha ezt az „ürességet” feltöltöd az őszinte vágyaiddal, szándékaiddal, kíváncsisággal és elismeréssel, akkor egyfajta folyót hozol létre, mely a férfi-női kommunikáció szimbólumaként értendő. A folyó révén kerülhetsz bele a flow élménybe, amikor már nem kell folyton agyalnod a következő mondatodon, hiszen mindent egy őszinte kíváncsiság fog vezérelni benned, tehát gondolatok, betanult módszerek helyett érzésből fogsz nyitni és beszélni, ami nagy különbség.

Mindaddig, míg rejtegeted a valódi szándékaidat, vágyaidat, addig bele fogsz futni abba, hogy elfogynak a témáid, és kínos csöndre leszel figyelmes kettőtök között. Ám, ha ezeket az eddig rejtegetett dolgokat felvállalod, legelőször is magad előtt, utána a másikkal szemben is könnyebb lesz a megnyílás. Pusztán az érzelmeidből táplálkozva tudsz egy tartalmas, szinte el nem haló beszélgetést kezdeményezni és fenntartani, amihez akár még meg sem kell szólalnod, csak éppen őszintén érdeklődve figyelned a másikra.

Egy izgalmas embert, és három sokakat érintő témakört mutattam be neked ebben a cikkben, ám ez valójában csak a jéghegy csúcsa. Az Álarcok Nélkül című videósorozatban további tanácsokat, gyakorlatokat hallhatsz és láthatsz feliratozva John Coopertől, amelyek segítségével bizonyára te is könnyebben tudsz majd lavírozni az emberi kapcsolatok útvesztőiben, és valódi, értékes kapcsolatokat tudsz teremteni magad körül. Amennyiben érdekel a sorozat, írj egy emailt a hello@fulfilled.hu-ra.

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.