Érdekes lehet látni, hogy mi játszódik le bennem, mint íróban az írás közben – szerintem nem sokan gondoltok rá, hogy ilyenkor az ember mennyi és milyen félelemmel találkozik. Gondoltam betekintést adok nektek, hogy mi is történik belül. Addig is a megjelenő könyvről beszélünk, tudod! 🙂

Amióta egyetemre járok, számtalanszor hallottam és hallom, hogy a pszichológus szakma nagy koponyái (közül sokan) mennyire kevésre tartják a coachokat és motivációs trénereket.

Engem a pszichológia azért kezdett el érdekelni, mert kamaszként a coachok és motivációs trénerek anno annyit adtak nekem, és egy teljesen új víziót, értékrendet az életemnek, és lényegében fokozatosan, de megalapozták az életem.

Az általam szakértőnek látott pszichológusokat és tanárokat hallgatni róluk így beszélni… Hát… Olyan, mintha két belső értékrend – az életem legfontosabb irányai, amik biztonságot és perspektívát jelentettek –  háborúzna minden alkalommal, főleg, hogy coachinggal foglalkoztam már akkor is, amikor felvettek az egyetemre.

Továbbá…

Nem tudom, hogy más hogy van vele, de – akármennyire is kizárom az alaptalan kritikákat – ezek is hatással vannak rám. Annyiszor meg annyiszor feljön a téma: de hát te még csak 21 éves vagy. Az, hogy ez ennyiszer szembe jön velem, persze nem állít meg, de elültet gondolatokat.

Amikor úgy döntöttem, hogy megírom a könyvet, volt egy nagy adag félelem bennem. Amikor ezt az ellenállást és félelmet megvizsgáltam, két dolog volt, amiből eredt. Ez természetes egyébként, hogy ha egy embernek van egy értékrendje, amit szeretne az életben megélni, a másik részét kerülendőnek tartja.

 

A két fontos értékem:

  1. Segíteni akarok az embereknek
  2. Fontos a szaktudás és hitelesség

 

A félelmeim:

  1. Mi van, ha a könyv valahogyan olyan hatással lesz emberek életére, hogy rosszabb lesz nekik?
  2. Mi van, ha szakmailag nem lesz hiteles?

 

Akkor használjuk az általam hirdetett rendszert magamon:

 

 

Mi az, ami ezeket a félelmeket alátámasztja?

Azok az emberek, akikre felnézek, biztosan tudják mindazt, amit én is tudok, és sokkal többet, hisz felnézek rájuk, ha pedig így mondanak rosszat valakiről, akkor az biztosan megalapozott. (ez egy gondolatolvasás típusú kognitív torzítás)

Én (szerintem) nem mondanék másra nyilvánosan rosszat, csak ha nagyon szükséges. Bizonyára ők is azért mondják, mert nagyon szükséges. (szintén gondolatolvasás típusú kognitív torzítás)

Ha ennyire bántják a coachokat, akkor bizonyára mélyrehatóan ismerik a munkájukat, és ebbe az általánosításba én is beleesek, tehát az én munkám és szaktudásom nem hiteles. (gondolatolvasás, perszonalizáció)

 

Én szeretnék egy nap hiteles pszichológus lenni, akit az emberek szeretnek, és elismernek, és nemcsak a nép, hanem a szakma részéről is.

 

Szóval úgy döntöttem, hogy nem kizárom ezeket a félelmeket, hanem felkészülök rá.

 

Kerestem egy teljesen független külső szakértőt, egy lányt, aki nem ismeri a munkásságom, pszichológusi végzettségű, pszichiátrián dolgozik, és klinikai szakpszichológus jelölt (ez a szinttől kezdődik a pszichológusoknál szakmailag a “valaki”). Megegyeztünk egy komolyabb összegben, hogy lektorálni fogja a könyvet. Megbeszéltük, hogy kijelöli a pontatlan fogalmazást is. Korábban volt olyan, hogy az egyetemen 5x buktam meg egy tárgyból, mert egy-egy szót egy definícióban pontatlanul (nem rosszat válaszoltam, hanem pontatlanul!)  fogalmaztam meg.

Úgyhogy gondoltam, nézzünk szembe a nagy félelemmel – nézzük, hogy egy szakmailag független hitelesség mint mond az Eredmények c. könyvről.

A tesztolvasóknak nagyon tetszett, ettől viszont –az említettek miatt- féltem.

Elolvasta.

Elküldte a filet, amiben kiemelte a gondolatait.

Tetszett neki.

 

Nagyon jó gondolatokat mondott, amivel ki is egészítettük, és én is tanultam új dolgokat.

 

Szóval a nagy félelmen már túl vagyunk. A könyvbemutatóig még mesélek hasonló „wow” élményeket, mert van még pár a tarsolyomban, ami téged is meg fog lepni.

 

Útközben hallottam olyan visszajelzést, hogy valaki részleteket elküldött belőle anyukájának, aki a munkátársának talált benne segítséget vagy volt aki az exbarátnőjének ajánlotta, vagy épp egy saját nagy projektje mellé ad neki motivációt.

 

Elindult a lavina, ha Te is szeretnéd elolvasni, kattints ide.

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.