A pszichológusok azért kritizálják sokszor a motivációs előadókat, illetve coachokat, mert szerintük a segítség, amelyet nyújtanak, nem eléggé mélyreható, vagy épp irreális elvárásokat támaszt. A hétköznapi gondolkodásunkban általában valóban nem a legmélyebben fekvő problémáinkkal szoktunk foglalkozni, sokkal inkább a tünetekkel.

Hoztam neked egy esettanulmányt, ami megmutatja, hogy mi történik, ha az ember mélyebbre néz a mindennapi problémáinál, és hogyan tud ezzel egy csapásra megannyi problémára megoldást találni!

Dani egy Beavatottak Mastermind résztvevő volt.

Mi az a Beavatottak Mastermind?

Ez egy féléves titkos program volt a Fulfilled.hu-nál, ahol az általunk kiválasztott emberekből megalkottuk a leghatékonyabb programunkat: egy prémium csoportos coachingot. Ennek a csapatnak a tagjaként dolgoztam együtt Danival, akinek a sztorija példaértékű.

Dani a program előtt

Dani egy jószívű srác, aki egy Kapuvár közeli faluból származik, viszont a családi körülményei annyira kaotikusak voltak, hogy elköltözött Veszprémbe albérletbe. Gyerekkora óta rengeteget járt a vasútra, és arról álmodott, hogy egy nap mozdonyvezető lehet, amit a családja igencsak ellenzett. Senkit nem célunk a családja ellen hangolnunk, emellett Dani esete kivételes volt, mert tényleg komoly zűrök voltak a kapcsolatukban, és nem Dani álmával volt a probléma. Dani úgy döntött, hogy olyan szakközépiskolába megy tovább, ahol vasútforgalmi szolgálattevőként tanulhat. Győrben talált ilyet.


Mielőtt a programba csatlakozott, minden reggel 3:15-kor kelt, hogy Győrbe vonatozzon, majd minden nap vissza Veszprémbe.


győrveszprém

Ez napi maximum (!) 5 óra alvást eredményezett, amit 1,5 éven keresztül csinált. Ennek hatására fokozatosan romlott a mentális teljesítménye. Egyre többször aludt el órákon, feledékennyé vált, gyengévé, alacsony önértékelése volt, negatív önmagával szemben, erős megfelelési kényszerrel. Nem igazán volt életereje a barátságaihoz, vagy ideje a hobbijaival, vagy mással foglalkozni. Nem volt ereje sportolni, és az albérlet is elég sok pénzbe került, amit húszévesen kihívás volt fizetnie.  Rengeteget fájt a szeme, és annyira rosszul érezte magát a bőrében, hogy többször megfordult a fejében, hogy nem is érdemes élnie. Emellett nyilván megterhelték a mindennapi élet kihívásai ezen felül.

Önfejlesztő, mindenkinek szóló tanácsok vs. személyre szabott problémamegoldás

Vajon Daninak több pozitív barát kellett volna? Agykontrollozni, hogy kevesebb alvás is elég, és jól teljesít így is? Minden nap egy könyvet elolvasni? Meditálni? “Gyorsabban aludni?” Nem volt elég motiváló a célja? Nem ez lenne az életcélja, és azért van rosszul? Megerősítéseket kellett volna mondania, vagy leírni a céljait? Nem volt elég pozitív, hogy bevonzza, amit szeretne? Egészségesebben kajálnia, hogy jobban bírja a strapát? Időhatékonyság? Nagyobb pénzügyi intelligencia, hogy kezelni tudja a pénzét? Vagy befektetnie, hogy legyen pénze az albérlet mellett? Gyorsolvasás képzésre menni, hogy gyorsabban tanulhasson az idejében?

Ezek mindegyike hasznos lehet egyes esetekben, viszont Daninál, ha az álmaira koncentrálunk, hogy ne kelljen a problémáival foglalkoznia, vagy ezeket a “következmény problémákat” oldogattuk volna meg, csak elmenekültünk volna azelől, ami valójában fontos.

Gyönyörűen kirajzolódik, hogy a problémák egy tőről fakadtak.

Az esetek nagyrészében van egy nagy probléma, amit ha megoldunk, a többi probléma is helyreáll magától. Sokszor a kitűzött cél csak egy menekülés a valódi, általunk “core”-nak nevezett probléma elől. Nem minden esetben, de ha Dani még többet akart volna a vasúttal foglalkozni, hogy ne érdekelje a kialvatlanság, vagy a többi probléma, akkor nem javul az életminősége akkorát, mint így, ahogy lejjebb történt. Egyébként pedig napi 2 óránál többet tanulni amúgy sem tudott volna, mert fizikailag nem volt rá képes.

 

 

A “core” probléma: rossz helyen lakik.

 

Ebből eredő problémák: időhiány, kialvatlanság, egészségügyi problémák, pszichés nehézségek, anyagi nehézségek, negatív hozzáállás és jövőkép, és az ezekből eredő domino hatás.

 

dominos-1

 

 

A megoldási folyamat

Daninak is segítettünk ugyan később az álmában, emellett az első lépés a core probléma megoldása volt. Hétről-hétre visszatereltük (a csapattársai és én) Dani fókuszát a core probléma megoldására, aminek hatására Dani kitartóbban próbálkozott, mint valaha, és kollégiumszobát kapott Győrben az iskolája városában, az albérleti költség egyötödéért. A fennmaradó időben pedig sikeres iskolai tanulmányokat tett, országos versenyeken rangos helyezéseket ért el, és a célját is megvalósította.

 

Tudásmazsola: Dani konkrét célját is megvalósította, 170 órát tanult a gyakorlatban, profi mozdonyvezetőktől a való életben való mozdonyvezetésről. Nem véletlenül volt az a célja, ami, Dr. Michael Pariser Institute of Contemporary Psychoanalysis Los Angelesben közzétett döntéshozatali mátrixa alapján tűztük ki ezt. Erről bővebben a március 30-i Álmokból Eredmények c. előadáson hallhattál.

 

Dani a program végére

 • havi 40 000 Ft -tal gazdagabb lett (felszabadult az albérletből kollégiumba költözés miatt)
 • felszabadult idejében elkezdett sportolni: konditerembe, futni, és úszni jár
 • 2 helyett napi 5 órát tanul
 • reális hitet épített ki magában
 • pozitívabb lett a jövőképe és hozzáállása
 • javult az önbecsülése: tud nemet mondani, felelősséget vállalni
 • új baráti kapcsolatai lettek a kollégiumból
 • bátrabban győzi le a félelmeit (konditerem például ilyen volt)
 • élvezi a barátságait
 • és persze elmúltak a kialvatlanságból eredő egészségügyi, lelki, és mentális problémái
 • bekerült az országosan kiválasztott 10 mozdonyvezetői gyakornok közé

Reális kihívások

Dani élete természetesen nem lesz innentől sem problémamentes, hiszen a korábbi traumáival meg kell küzdenie, és a pszichés egészség egy életen át tartó munka, emellett fent demonstrálva mérhetően és elmondása alapján mérhetetlenül jobb lett az élete, és nagyon hálás most.

Összegzés 

Ha szeretnél előrelépést az életedben, akkor automatikusan az merülhet fel benned, hogy más problémákat akarsz megoldani, mint ami valójában a frusztrációid nagy részét okozó “core” probléma. Lehet, hogy kitalálsz célokat, és más problémákat, amivel lefoglalhatod magad, hogy ne kelljen szembenézni azzal, ami a valós nagy ugrást eredményezné az életedben. Találd meg a gyökérproblémát, és tépd ki “gyökerestűl”. 🙂

Ez a cikk egy kiegészítő és kóstoló volt abból, amit a megjelenő Eredmények c. könyvben találhatsz. Ha hasznosnak találtad, regisztrálj az előadásra!

Ma éjfélkor áremelés!

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.