És hogy mit érdemes tudni erről a fazonról?

Ha tönkre akarod tenni a valóságról alkotott érzékelésedet, nézd meg ezeket a képeket. Álszentség nélkül bennem is vannak bizonyos vágyak, amit Dan Bilzerian megél, mindezzel együtt szerintem az ilyen jellegű képek (főleg ha fiatalok látják) igencsak kellemetlen pszichés elcsúszásokat okozhatnak*. Mint a szuggesztiónál, amikor sokat hallasz, vagy látsz valami, olyanná válik, mintha az lenne a normális. Az instagramon lévő tökéletes képek szerintem sok embernél váltanak ki szorongást, illetve torz én- illetve világképet. Mindezzel együtt, ahogy a videóban is beszél erről, ennek meg is fizeti az árát lelkileg, és az elrettentő példa is mutathat utat. Pont az előző interjúban volt szó egyébként erről: az ember először kielégíti a vágyait, aztán rájön, hogy a szolgálat, és a fejlődés az, ami boldoggá tesz.

na

dan dan_bilzerian_shares_his_awesome_luxury_life_on_instagram_640_20 Dan-Bilzerian  ed374b61034c48f8700044180533f131 full

 

*UPDATE:

Felmerült a kérdés, hogy miért van káros hatással a nézőre, hogyha Dan Bilzerian képeit nézegeti.

 

Hát egyrészről azért, mert egy olyan képet lát normálisnak, ami nem az. Egyértelműen szélsőségről beszélünk mind anyagilag, mind szexuálisan. Dan Bilzerian az interneten elérhető vagyoni adatok alapján anyagilag a világ felső 0.0003%-ában van, ami azt jelenti, hogy a 15 621. leggazdagabb ember a Földön a közel 8 000 000 000-ból. (forrás:

globalrichlist.com | http://www.celebritynetworth.com/richest-businessmen/wall-street/dan-bilzerian-net-worth/)

 

Megváltozik a néző jóról alkotott elképzelése. Ezen a szinten Dan már annyira deszenzitizálódott, hogy egy (az ő szavaival élve) normális embernek örömteli élmény számára átlagon aluli, így nemhogy jól, de rosszul érzi magát benne.

Megváltozik a néző önértékelése, mert ha őhozzá hasonlítja (és ki tenne olyat, hisz már mindenki megvilágosodott és érett annyira, hogy eszébe sem jut még tudattalanul sem összehasonlítania magát vele) önmagát, akkor nagyeséllyel státuszt, követőszámot, modelleket, pénzt, kalandokat, és fizikumot nézve messze elmaradott tőle – miközben lehet, hogy hősünk, aki nézi az oldalt egy tisztességes, hasznos, jó ember. Lehet támadni az érvelésemet, de a státusz, szex és pénz annyira mélyen belénk kódolt dolgok, amik evolúciósan fontosak nekünk. Nyilván kell hozzá egy érett személyiség, hogy ettől elvonatkoztathassunk.

 

Megváltozik a néző nőkről alkotott képe. Dan a világ leggyönyörűbb nőivel veszi magát körbe. Gondolatolvasás lenne megmondanom, hogy mit gondolsz ezekről a nőkről, amikor látod őket, úgyhogy ezt nem kockáztatom meg, viszont van egy olyan agyi mechanizmusunk, hogy a két egyszerre előforduló szokatlan ingert (például kimagaslóan gazdag fazon – ilyet ritkán látok, és sok gyönyörű nő van körülötte – ilyet is ritkán látok) összeköti, és azt feltételezi, hogy ez mindig együtt jár. Ezt a gondolatot tovább lehetne még vinni (nem érzem magam szeretve és nincs mellettem nő -> körülötte sok nő van -> sokan szeretik -> sok pénze van és ezért sok nő van körülötte és ezért sokan szeretik ->ha nekem sok pénzem lesz, akkor sok nőm lesz, és akkor szeretni fognak), de reménykedek benne, hogy nincs szükség ezt ecsetelni, mert te is érted. Megváltozik emellett az, ahogyan a nőkhöz viszonyulhat, amikor látja, hogy a nők Dan viselkedésére hogyan reagálnak, és az a szint is,, ahol egy nő külsejét értékelni tudod.

Amikor pornográf tartalmú képet nézel, vagy szexuálisan izgatót, az agyad dopamint bocsájt ki, ami az önbizalom és az öröm kiugró pillanatnyi élvezetét hordozza. Ami sokszor függőséghez vezet, és ami a reális probléma ezzel, hogy eltávolodsz az egészséges kapcsolatteremtésről, ahol te te vagy, a nő pedig egy élő ember és közöttetek egy valódi kapcsolódás van. Ehelyett a könnyebbik úton, konfliktus, visszautasítás, sérelmek, elhagyatottság, és problémák helyett egyedül a képernyő előtt megéled a benned lévő férfit, és ennyi volt belőled, valódi nő közelébe sem mentél közben. Dan képei nyilván nem egyenlőek a pornóval, de hasonló reakciót váltanak ki az agyadból a gyönyörű félmeztelen nők képei a dopamin szempontjából.

Dan a fegyvereket népszerűsíti, ami valahol a harc szimbóluma, illetve ha valaki jártas a transzperszonális pszichológiában, akkor a feloldatlan szexuális zavarok konfliktusát is szimbolizálja (Stanislav Grof rengeteget ír erről, többek között a Psychology of the Future c. képzésében).

Egyébként, ha valakinek abból épül fel az identitása, hogy milyen külsejű nőkkel veszi körbe magát, akkor megtörténhet, hogy elterelődik a figyelem arról, hogy ő valójában kicsoda és mit nyújt a világ számára.

Tehát összefoglalva nem alap az, amit látunk nála.

Egyébként a videóban is olyan feltevéseket mond alapnak Dan, hogy “ha kapsz az apádtól egy autót “. Egyáltalán nem arról beszél, hogy esetleg felépítesz nulláról egy etikus vállalkozást, ami a világot jobbá téve próbára tesz téged, aminek egy ponton a gyümölcse az, hogy van annyi pénzed, hogy kocsit vegyél belőle. Az az alap, hogy apád Mustangot vagy Ferrarit vesz neked. Amit nem illetek jó vagy rossz címkével, viszont mindenképpen elmondható, hogy nem a mindennapos, ami reális referenciát adna. A cikk célja annak az infónak a terjesztése volt, hogy Dan is azt vallja, mindezekkel a körülményekkel együtt, hogy a jó élmény nem értékelhető, ha nincs ellenpólusa viszonyítási alapnak.

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.