Néhány héttel ezelőtt találkoztam egy emberrel, aki igazán nagy hatással volt rám. Már a megjelenésével azonnal felfigyeltem rá, és azt éreztem, hogy mindenképpen meg akarom ismerni őt.

Nagyon szeretek olyan emberekkel találkozni, akik a maguk területén valami remekművet alkottak, nem mellesleg pedig ennek a „hogyanját” és „miértjét” szívesen meg is osztják egy olyan kíváncsiskodó elmével, mint amilyen én is vagyok. Ahogy egyre több ilyen inspiráló és mondhatni „nagy” emberrel van szerencsém (Szerencse lenne? Dehogy…) megismerkedni, úgy rajzolódnak ki egyre jobban azok a gondolkozásbeli és érzelmi minták, melyekre ha mi is szert teszünk és beültetjük az életünkbe, hasonló magasságokba juthatunk el.

Egy fontos megjegyzés, mielőtt megosztom ebből a másfél órás beszélgetésből a legfontosabb felismeréseimet. Attól, hogy ő vagy más sikeres és kiteljesedett ember úgymond magasabb szinten tart, mint én vagy Te, nem jelenti azt, hogy jobb lenne nálam vagy nálad. Pontosabban a saját területén, abban, amivel foglalkozik, lehet, hogy valóban nagyságrendekkel jobb nálunk (hiszen több ideje foglalkozik vele/több tapasztalattal rendelkezik/többet tanulmányozta a témát), de mint ember, abszolút nem jobb. Ahogy mi sem vagyunk rosszabbak nála azért, mert még nem tartunk ott.

Fontos, hogy elfogadjuk, hogy attól még, hogy valaki előrébb/hátrébb/máshol jár egy úton, még nem lesz se jobb, se rosszabb ember. Ugyanolyan értékes ő is, mint mi.

Fontos, hogy elfogadjuk, hogy attól még, hogy valaki előrébb/hátrébb/máshol jár egy úton, még nem lesz se jobb, se rosszabb ember. Ugyanolyan értékes ő is, mint mi. Nagyon sokáig a saját értékemet alább helyeztem az ilyen „nagy emberek” értékéhez képest, és csodálkoztam, hogy miért vagyok frusztrált a közelükben. Amióta úgy tekintek rájuk, hogy „igen, sok mindent másképp csinál, mint én, sok mindenben jóval előrébb jár az úton, mint én, de ettől még ő is csak egy ember, aki ugyanúgy hibázik, ugyanúgy vannak kihívásai a életében, és végső soron ugyanolyan értékes vagyok, mint ő”, azóta könnyedebben ismerkedem meg velük, jobban érzem magam a közelükben, és talán ők is nyitottabban fordulnak irányomba.

Nos, lássuk ezt a néhány kulcsgondolatot, amit átadott ez a nagyszerű Ember.
Egy olyan ember, aki 40 éves koráig hatalmas vállalatokat épített fel, de szinte ráment az egészsége és a családi élete. Öt-hat évvel ezelőtt elindult a spiritualitás útján, és amikor nyakig volt már a sz*rban, egy több órás meditációja alatt az az útmutatás érkezett hozzá, hogy „Térj vissza az alapokhoz!”. Ezt a mondatot hallotta újra és újra.

Elhatározta, hogy földig rombolja a közel 15 év alatt felépített birodalmát, hogy az alapoktól kezdve újraépítse azt, egy egészen más megközelítéssel és szemléletmóddal. A földig rombolta, hogy újratervezzen. Alig öt év alatt mostanra nem csak, hogy felépítette, amit előtte elért, de még magasabbra tört, és rendületlenül növekszik, újabb és újabb projekteket indít és valósít meg. Amellett, hogy felépített 40 céget, mellyel multi-millió eurós vállalattá nőtte ki magát, kiegyensúlyozott a családi és magánélete is.

 

  1. Melyik dalt szeretnéd énekelni a 80. születésnapodon?

Képzeld el, hogy a nyolcvanadik születésnapodat készülsz ünnepelni, ahol lehetőséged van egy számodra kedves dalt elénekelni, amely az életedről szól. Melyiket választanád? Melyik tükrözné leginkább azt, ahogyan élted az eddigi életedet?

A jó hír az, hogy lehetőséged van ezt most, a 80. születésnapod előtt megválasztani, és annak megfelelően élni. Például Frank Sinatra-tól a My Way-t? Mely arról szól, hogy éltél, ahogy éltél, de végig a magad módján tetted ezt, és nem mások életét élted.

Válaszd ki, számodra mi ez a dal, és élj annak megfelelően, hogy büszkén énekelhesd a 80. születésnapodon, hogy „Yes, I did it my way.” (Ha túl pörgős számot választasz, az asztalon táncolással vigyázz majd! :-) )

  1. Ne akarj biztonságos életet élni

Ami a leginkább megöli a nagybetűs Életet, ha állandóan a biztonságot hajszolod. Fogadd el, hogy nincs olyan, hogy valami biztos/állandó/nem változik. Egyedül a változás a biztos. Amit most biztonságosnak hiszel (munkahely, stb.), egy szempillantás alatt kicsúszhat egyik napról a másikra a lábad alól. Rengeteg frusztrációtól megkímélhetjük magunkat, ha nem törekszünk folyton a biztonságos életre.

Merjünk kockáztatni. Merjünk hibázni. Tanuljunk a hibáinkból. Merjünk élni. Természetes, hogy legyünk körültekintőek és a felesleges kockázatokat kerüljük el vagy minimalizáljuk, de ne próbáljuk a biztonságot megteremteni abban is, ami felett semmi kontrollunk nincsen, mert egy negatív spirálba kerülünk bele ezáltal érzelmi szinten, és egyre inkább frusztrációt tapasztalunk meg.

A Lehman Brothers-t a legbiztonságosabb befektetésnek gondolták, aztán egyszer csak hirtelen csődbe ment. Akkor mi a biztonságos?

  1. Élvezd az esőcseppeket

8 lecke, amit egy spirituális milliárdos üzletembertől tanultam az életrőlTanuld meg élvezni az élet apró örömeit. Sokkal több az látszólag jelentéktelen dolog, mint a nagy, monumentális sikerek és ünnepek. Ezért ha odafigyelsz ezekre a kis pillanatokra, jóval több örömöt és boldogságot tapasztalhatsz meg. Ha esik az eső, ne állj
ellen neki. Hagyd, hogy történjen. Figyeld meg, állj bele, és élvezd. Élvezd, ahogy végigfutnak a cseppek a testeden. Ez is része az életnek. Az élet a táncos és te vagy a tánc. Hagyd, hogy az élet kitáncolja magát rajtad keresztül. Válaszd meg okosan a táncot, de hagyd, hogy az élet táncoljon.

 

  1. Építs jó karmát

Mindig tartsd észben, hogy bármit is teszel, az hatással van a körülötted lévő világra. Biztos láttad ennek a zenének a klipjét, ahol egy apró segítő szándékú cselekedet mekkora lavinát képes elindítani. Így működik az élet.

Ha a versenytársa vagy partnere, akivel üzletet köt, nem nyer (pénzt) az ügyleten, akkor nem köti meg a szerződést. Vagy win-win üzletet hoz létre, vagy semmilyet.

Ha azt szeretnéd, hogy veled is jobbnál jobb dolgok történjenek, ilyen rezgésű energiákat bocsáss ki magadból, és a cselekedeteidben is ez mutatkozzon meg. Persze ne azért cselekedj jól és helyesen, hogy majd te is ezt kapd vissza, mert ha csak ezért teszel így, az már régen rossz. Ha rátalálsz valódi belső önmagadra, evidens lesz, hogy jó dolgokat akarsz majd tenni, és másokkal is így fogsz bánni. Végső soron ez fog visszaszállni rád is. Amit idebenn tartunk, megfesti a világunkat.

  1. Álmodj nagyot

Elcsépelt gondolat, hogy gondolkodjunk nagyban és álmodjunk merészet. De gondolj csak bele, ha az emberiség minden tagja kicsit mert csak volna álmodni, hol tartanánk? Lett volna-e Holdra szállás? Lett-e volna Amerika felfedezés? Egyáltalán lettek-e volna és lennének-e vállalkozók, akik újabb és újabb munkahelyeket teremtenek?

  1. Mi a te előnyöd?

Akár üzletről van szó, akár nem, mindig kérdezd ezt magadtól: “Mi az én előnyöm? Mi az én versenyelőnyöm? Mi az, amiben nagyságrendekkel jobb vagyok, mint mások?”
Ez az egyetlen esélyed, hogy valami rendkívülit alkoss a világban, ha azokra a pontjaidra támaszkodsz, melyekben kiemelkedőbb tudsz lenni a többieknél.

  1. A pénz függetlenség. Megtehetek bármit, Megválaszthatok bármit.

Tisztában van vele, hogyan kell sok pénzt teremteni. De azt mondta, ez nem az ő pénze, hanem ő csak egy csatornája a pénznek, ami által másokat boldoggá tud tenni. Segíteni tud például a hátrányos helyzetű gyermekeken, akiknek az oktatásában, támogatásában rendkívül hisz. (Létrehozott egy alapítványt is, hogy ezáltal támogassa őket.)
Szerezd meg a pénzt, használd bátran az igényeid kielégítésére, de egy részét add tovább, vagy taníts meg másokat is, hogyan teremtsenek ők is. Mindig adakozz.

  1. Az élet valójában nagyon egyszerű: csak csináld!

Nem túlkomplikált ez a valami, amit életnek nevezünk. Nincs új a nap alatt. Mindenre találhatunk konkrét formulákat manapság, bármit is akarjunk elérni. Az egyetlen kulcs, hogy cselekedjünk. Menjünk előre, csináljuk, amit „kell”. Nem baj, ha elbuksz. De tanulj belőle. Hibázz bátran, de soha ne ismételd meg a hibáidat. Tedd fel a kérdést: miért buktam el? Mit tettem rosszul? Mit csinálhatnék jobban/másként? Minden egy lecke számunkra.

2016. június 12-én megrendezésre kerül Fenyő Iván által egy konferencia, ahol Itay Polivoda (akiről a fenti cikk szólt) “az üzletember, aki rátalált a lelkére” is előadó lesz. Az előadók között ott lesz még Fenyő Iván, Jakupcsek Gabriella, Páger István jógamester, és mi, Borsos Bence és Bíró Bence (hatalmas megtiszteltetés!).
Ha érdekel, gyere el, fantasztikus lesz!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy minél több emberhez eljuthasson.

About Borsos Bence

A Fulfilled.hu társalapítója, de már nem aktív tagja. Előadásaival és írásaival több ezer ember életére gyakorol pozitív hatást. Meghívott előadó volt már az ország legnagyobb rendezvényein (Pozitív Gondolkodók Napja, Everness Fesztivál, Önfejlesztők Napja), Svájcban, Angliában és Németországban is tartott már előadást és tréninget, valamint az M2 Petőfi TV-n is találkozhattál vele. Az előadásokon kívül másik szenvedélyének, a könyveknek él: a Guruló Egyetem könyvkiadót vezeti Szabó Péterrel együttműködve.
www.borsosbence.hu