Hogyan tudjuk elménknek hiányosságait a saját előnyünkre fordítani?

Az elménk két részből áll. Van a tudatos és a tudatalatti elménk. Utóbbi vezérli életünk legnagyobb részét. Beszéljünk arról, hogy melyek azok a hibák, amik az elménkben eredetileg hátráltatnának, és fordítsuk őket a hasznunkra.

 

Az első hiba

Az elménk egyfajta kényelmi zónában akar maradni. Olyan életet akar magának teremteni, amit már ismer, arra fele húz, ami neki kényelmes, ami már megtörtént, megszokott számára.

 

A második hiányosság

Nem tud különbséget tenni a megtörtént és az elképzelt dolgok között. Fiúk, képzeljetek el egy meztelen nőt. Képzeljétek magatok elé, és hogy közeledik felétek.maxresdefault Beindult a vérkeringés? 


 

Lányok, képzeljetek magatok elé valami íncsiklandó desszertet. Érezd az ízét, ahogy megkóstolod…

Hot Licks Homemade Ice Cream, Inc.

 

Beindult a nyáltermelés?

Nagyon egyszerű bizonyíték: valódi fizikai válasz, eseményre is.

Tehát, ha elképzelsz valamit, akkor az elméd azt fogja hinni, hogy az már megtörtént, és emiatt afele fog téged irányítani. Itt van néhány eszköz, hogy ezt hogyan használhatod fel.

 

3 tipp, hogy ezeket hogyan használd a javadra

  1. Amikor felkelsz, mielőtt elindulna az egész napod, adhatsz magadnak egy nagy lendületet és életerőt azzal, ha elképzeled, milyen lenne az ideális napod.

 

Mivel az elméd ahhoz vonzódik, amit már átéltél vagy csak elképzeltél, a robotpilóta alapból abba az irányba igyekszik vinni az eseményeket, amik már ismerősök: amit reggel kigondoltál.

 

 

  1. Mindenki szokott aggódni. Ezekben a szituációkban pontosan azt képzeljük el, amit nem akarunk, egy olyan tragikus képet alkotunk magunknak, ami sem nekünk, sem a környezetünknek nem jó. Hiszen stresszesek leszünk tőle, ez a környezetünkre pedig átragad.

 

A tudatalatti elménk igyekezne ebbe az irányba vezetni, viszont ha ezekben a helyzetekben elképzeled, hogy mi lenne a legjobb dolog, ami történhetne, akkor az elméd arra fog irányítani, hogy ez megtörténjen.

 

A következmény: nem leszel olyan stresszes, egyszerűen jól érzed magad.

 

  1. Amikor úgy érzed, hogy feszült vagy, vagy nem tudsz aludni – mert egy csomó minden van a fejedben -, akkor az utolsó módszer nagyon jól jöhet számodra. Ha tele van a fejem teendőkkel, problémákkal, akkor ezeket kiírom egy lapra. Ha valamit meg akarok valósítani, vagy jó kimenetelt akarok, egyszerűen leírom azt, hogy mi az, amit szeretnék. Mi történjen meg a következő héten. És onnantól, hogy leírtad, az elméd megnyugszik, a robotpilóta viszont érted dolgozik.

 

Nagyon jó érzés, amikor a hét vége fele fogod ezt a lapot, átnézed, és kihúzogatod róla azokat a dolgokat, amik tényleg megtörténtek. Varázsformula, mert tényleg nagyon egyszerű.

 

Ha nem tudod, hogy mi az, amit akarsz, akkor nem tudsz örülni annak, amikor elérted, sőt azt sem tudod, hogy mikor érted el. Így viszont tudni fogod, hogy mit akarsz, és egy részed automatikusan azon dolgozik, hogy megkapd, amit szeretnél.

Ha tetszett a cikk, oszd meg te is!

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.