Előfordult már veled, hogy úgy érezted, valakivel nem tudsz jól kijönni, vagy éppenséggel kifejezetten idegesít téged? Szoktál konfliktushelyzetekbe kerülni, amelyek kellemetlenül érintenek téged? Ha bármelyik felvázolt forgatókönyv ismerős számodra, akkor van egy módszerem, ami segíthet neked is hatékonyan áthidalni ezeket a frusztráló szituációkat.

Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy kezdj el az egész képre figyelni. Ennek érdekében meg kell fogalmaznod magadban, mik azok a tulajdonságok, melyek a legfontosabbak számodra. Ez neked az őszinteség vagy a biztonság netán? Akármi is legyen számodra érték, tudnod kell, hogy ezeket fogod keresni magad körül, a kapcsolataidban, míg ezek ellenkezője kifejezetten taszítani fog téged.

Ha például nekem a bizalom a kulcsfontosságú tulajdonság, akkor másokban is ezt fogom keresni, hogy egy bizalmas kapcsolatot kialakíthassak velük. Ha viszont kalandra vágyom, akkor azokat a helyzeteket, körülményeket fogom keresni, melyekben megélhetek kalandokat. Ugyanez a képlet akkor is, amikor hatalmat szeretnék megtapasztalni, vagy csupán eredményes akarok lenni, és mindazon helyzet vagy kapcsolat, amelynél ennek ellenkezőjét tapasztalom, azt kerülni fogom.

Ami jól látható ebből a teljes képből, hogy mindennek van előnye és hátránya. Lényegében az enneagramm rendszere is erről szól. Ahogy azt az emberikapcsolatok.hu egyik alapítója, Nagy Gabriella is mondja, ha felveszel egy botot, annak két vége van. Tehát ha biztonságra törekszel, akkor zavarni fognak a veszélyesnek megélt helyzetek. Viszont ha éppenséggel kalandra vágysz, akkor meg pont az unalmas pillanatok fognak kellemetlen érzést kiváltani benned.

Ha sikerül kialakítanod ezt a szempontot, hogy mindig a teljes képet is megnézed, akkor elfogadod azt, hogy minden embernek valamennyire eltérőek a számára fontos dolgok. Ha másokat elítélsz a cselekedeteik miatt, akkor jusson eszedbe, hogy ők csupán ugyanúgy viselkednek, mint te: azaz törekszenek valami felé, miközben valami mástól eltávolodnak. Így előfordulhat az, hogy ami felé mások törekszenek, az lehet, hogy téged pont taszítani fog, és emiatt érezheted magad kellemetlenül a társaságukban. Nézzünk néhány példát.

Ha neked fontos a pozitív szemlélet, akkor a negatívan viselkedő vagy gondolkodó emberek lehet zavarni fognak. Ha viszont mély emberi kapcsolatok kialakítására törekszel, akkor abba már bele fognak tartozni a pozitív és negatív érzések egyaránt. Sőt, lehet, hogy ez esetben már pont a túlzottan pozitív emberektől fogsz a falra mászni. Ha neked mindened az őszinteség, akkor a kevésbé őszinte embereket kerülni fogod. Ha viszont a jó benyomás számít neked, amihez egyfajta szerepjáték is párosul, akkor a megjátszás már teljesen elfogadható lesz számodra.

Minden embernek más jelent értéket. Hogy melyik a jobb, azt senki sem tudja. Nincs ugyanis abszolút jó. Nem jelenthető ki szimplán, hogy csak a bizalom, csak a pozitivitás, csak az eredményesség tekinthető jónak.

Érdemes tehát beazonosítanod magadban, hogy adott helyzetben éppen mire van szükséged, és mik a céljaid. Ha akad egy olyan személy, aki irritál téged, akkor próbáld meg felvenni az ő szemüvegét, és megnézni, hogy neki mi az, ami fontos, illetve értékes lehet. Mint ahogy azt bemutattam, minden értékrendszernek vannak előnyei és korlátai. Ám ha mindketten a teljes képet nézitek, akkor tudtok már egymástól tanulni, és őszintén el is tudjátok teljesen fogadni egymást.

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.