A Fulfilled.hu előadói közül nem láttál túl sokat élőben előadni az elmúlt pár évben, évente mindössze 3-5 előadást tartunk. Ennek az az oka, hogy a munkánk két dologra összpontosul: a szakmai fejlődésre, és az ügyfeleinkkel folytatott hosszútávú mély munkára. Emiatt van, hogy nem a mennyiségen, hanem a mélységen van a hangsúly. Talán ez az oka annak, hogy szépen kirajzolódtak a gyakori mintázatok.

A magyarok között kb. ezer fős felmérésünkben az egyik legnagyobb probléma, amit az emberek megfogalmaztak a következő volt. Azt mondták, hogy az áll az álmaikkal kapcsolatban az útjukban, hogy nincs elég önbizalmuk. Ebben a cikkben 10 azonnal alkalmazható gyorstippet kaphatsz, hogy könnyebben haladhass a céljaid felé.

sylvester-stallone-and-arnold-schwarzenegger-hated-each-other-in-the-80s

Ebben a cikkben 10 szuper megoldást olvashatsz arról, ami abban segít téged, hogy az álmaid távoli és elérhetetlen vágyálmokból, elérhető, látható, megfogható közelségű mérföldkövekké váljanak. Ehhez megmutatom azt a 10 hibát is, melyeket időben leválthatsz a felsorolt megoldásokra, amennyiben azok rád is jellemzőek.

1. Legyen konkrétabb a célod

Minél mérhetőbb és pontosabb a célod, annál könnyebb lesz belekezdened. Ha pedig már elkezdted, egy fokkal könnyebb folytatnod. Nézzünk egy gyakorlati példát erre.

“A” eset:

Vállalkozó vagy. Felkelsz reggel, és az van benned, hogy “dolgozni kell”. Azt, hogy mit, és pontosan mennyit, nincs meghatározva. Rendkívül nagy teher van a vállaidon, hisz Te vagy a saját magad főnöke. Nincs olyan, hogy “vége” a munkaidőnek. Ez mennyire motiváló?

“B” eset:

Vállalkozó vagy. Felkelsz reggel, és az van benned, hogy “dolgozni kell”. Azt, hogy mit, és pontosan mennyit, azt reggel kitűzöd. Például: ma megcsinálod a heti social media kommunikációdat, azaz csinálsz 5 posztot facebookra és 3-mat instagramra. Ennyi az elvárásod magad felé. Ha látod, hogy mikor “elég” a munka, és pontosan tudod, hogy mi a cél, milyen érzések vannak benned?

2. Legyen kisebb a célod

Volt már veled olyan, hogy nem akartál mosogatni, mert nagy halom mosogatni való várt rád? Aztán pedig amikor eldöntötted, hogy elmosol egy tányért, azon kaptad magad, hogy már a sokadikat is elmosogattad? A kulcs az volt, hogy ha kicsi akadályt kell legyőznöd, nagyobb kedvvel állsz neki, mintha ijesztően naggyal kezdenéd.

Sok esetben a nagy célokhoz olyan feladatokat is meg kell csináljunk, amiket utálunk. Jómagam nem szeretek sem olvasni, írni, sem adminisztrálni, de az egyetem befejezéséhez ezek közül mindre szükség volt. 65 tárgyat sikeresen elvégeztem, az államvizsgára 3700+ oldalnyi szakirodalmat megtanultam, és 100+ oldal tudományos szakszöveget írtam a szakdolgozatomba. Egyáltalán nem volt könnyű, de volt egy trükköm, amivel sikerült ezt megcsinálnom. Ez pedig az volt, hogy NEM arra figyeltem, hogy az első diplomám megszerzéséig még ennyi dolgot kell megcsináljak, amiket nagyrészt gyűlölök. Persze maga az infotömeg hasznos volt, csak a tanulás, és a vizsgázás kötelező formáját utáltam. A trükköm az volt, hogy arra figyeltem, hogy csak most egyetlen pici szekciót átnézzek. Tehát a siker mértéke nem az volt, hogy megvan a diplomám, vagy sem, hanem annyi volt a célom, hogy egy fél oldalt elolvassak. És mivel mindig csak fél oldalt kellett elolvassak, az idő leteltével sikerült teljesen befejeznem mindezt.

3. Állj hozzá úgy, mintha csak rajtad múlnaelon-musk-just-revealed-an-important-detail-about-teslas-upcoming-electric-semi-truck

Elon Musk, a Tesla, SpaceX, PayPal és Solar alapítója, egy 20.7 milliárd dollár értékű vállalkozó, ezzel a világ 80. leggazdagabb embere, aki önerőből mászott oda, ahol jelenleg van, egy mintapéldája ennek. Azt tartják róla, hogy amikor egy új projektet igyekszik megvalósítani, és egy alkalmazottja azt mondja, hogy nem lehetséges, amit kér, akkor kirúgja őt, és megcsinálja helyette, talál rá megoldást.

Adatok a Forbes 2017.08.20-i információja alapján. 

Elon Musk tehát nem nyavajog a fennálló helyzet miatt, hanem talál rá megoldást. Nem vagyunk mindenhatóak, így nem minden rajtunk múlik, viszont ha igyekszünk megfelelő mértékű felelősséget vállalni a céljaink kapcsán, esélyes, hogy találunk rá megoldást is.

Ha az egyetemi példánál maradva: azon szorongtam volna, hogy úgyis kérdezhetnek olyat, amit nem tudok, akkor részben jogos lett volna a félelmem, viszont ez a fókusz nem segítette volna azt, hogy elég erőm legyen végigcsinálni a felkészülést.

4. Vedd körül magad a megfelelő emberekkel

Közhely, de ha nem alkalmaztad még, akkor óriási pluszt jelenthet. Itt nemcsak a barátaidra gondolok. Az üzlettársaid, partnereid, ismerőseid, mozgástered, és a környezet, ahova jársz, mind befolyással van rád. Ha a környezetedben természetes, hogy az emberek úgy gondolkodnak, mint az itt felsorolt pontok, neked is könnyebb lesz ezeket beépíteni. Ha olyan emberekkel veszed körbe magad, akik szintén eredményesek, kisebb eséllyel fogsz azon gondolkodni, hogy lehetséges-e előrébb jutnod. A kérdés innentől átváltozik: “hogyan” és “mikor”.

hith-ford-edison-adventure-E

5. Szerezz rendszeres visszajelzést, és tekints magadra objektívebben

Természetes emberi dolog, hogy nem látjuk magunkat objektíven. Amennyiben viszont a megfelelő visszajelzéseket kapjuk, könnyebb tisztábban látni magunkat. Fontos, hogy lásd, miben vagy jó, miben érdemes fejlődnöd, és mi az, amit másnak kellene helyetted csinálnia, amihez a visszajelzések segítenek hozzá. A pozitív pszichológia tudományának egyik lényeges alappillére, hogy figyelmét az emberek erősségeire, és ezek fejlesztésére vonja, nem pedig a gyengeségek csiszolására. Ha azt teszed, amiben jó vagy (vagy amihez tehetséged van), könnyebben lesz sikerélményed, jobb kedved lesz tőle, több energiád és életkedved lesz, és jó eséllyel a kapott visszajelzéseid is pozitívabbak lesznek. Így nagyobb erővel tudsz haladni az álmaid felé.

A legsikeresebb emberek egyik közös vonása, hogy erős önismeretük van abban, hogy miben igazán jók, és miben van szükségük együttműködő partnerekre, segítségre.

6. Járj pszichoterápiára

Ha az előző pont nagyon nehezen megy, és a külső visszajelzések erős ellentmondásban vannak azzal, ahogyan te látod magad, mindenképpen javasolt a pszichoterápia, viszont más esetekben is hasznos.

Ha egy hiteles pszichológus segítségét szeretnéd igénybe venni, ajánljuk neked Zsedényi Csabát (csaba@fulfilled.hu). A pszichoterápia azért is nagyon hasznos, mert sokszor a külső céloktól olyan belső élményeket várunk, aminek nincs köze hozzá. Ha például valaki nem érzi magát elég értékesnek, és emiatt szeretne híres lenni, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ha híres lesz, értékesebbnek érzi magát. Sőt, ha ez megtörténik, és nem tapasztalja meg az élményt, amit várt, az akár kétségbeejtő is lehet, pedig nem veszett el a remény, erre való a pszichoterápia. Egyébként a mindennapi, egészséges, boldog ember életének minőségét is tovább javíthatja a terápia.

7. Legyen egyértelmű a stratégiád,  legyen egyértelmű a lépések sorozata

Sok ügyféllel találkoztam már, köztük voltak, akiknek terápiára, volt, akinek stratégiára, és volt, akinek csak egy kis motivációra, vagy épp a rendszeres beszélgetésre volt szüksége. Akárhogy is, lényeges előrelépést adott, amikor közösen a víziójukat logikus stratégiára, és azt apró lépések sorozatára bontottuk.

Csíkszentmihályi Mihály, napjaink legismertebb magyar pszichológusa, és a pozitív pszichológia megalkotója rendszeresen közli, hogy a “Flowba kerülés” egyik legfontosabb feltétele, hogy egyértelmű legyen a következő lépés.

csikszentmihalyi-mihaly

A tapasztalat az, hogy ameddig egy meghatározatlan út áll előttünk a célunkig, sokkal ijesztőbb, frusztrálóbb érzés van bennünk, mint mikorra a stratégiát konkréttá tettük.

8. Szerezz lendületet

Ha már elkezdted meglépni a kitűzött teendőket a stratégiádból, egy idő után lendületbe jössz. Ez azt jelenti, hogy könnyebben teszed meg a következő lépéseket, és kedved is lesz mindehhez. Olyan ez, mint amit a 2-es pontnál is olvashattál: ha már elkezdtél mosogatni, könnyebb befejezni. Ha esetleg még nem hiszed el magadról, hogy képes vagy megvalósítani azt, amiről akkor álmodozol, ha senki nem lát, talán csak azért van, mert még nem szereztél hozzá lendületet.

9. A tényeket figyeld, ne az érzéseid

Útközben elkerülhetetlen, hogy az érzéseid megváltozzanak. Minden komolyabb célnál az embernek lesz olyan időszaka, amikor azt érzi, hogy nincs esélye a győzelemre, abba kellene hagynia, vissza kellene fordulnia. A cikksorozat korábbi részében láttad már, hogy hova vezethet az érzelmi logika. A megoldás ezekre az időszakokra az, ha az érzéseink helyett a tényeket figyeljük: például azt, hogy minden komoly célnál vannak ilyen érzések, illetve azt, hogy az eddigi cselekedeteinknek milyen következményei voltak. Lehetséges, hogy most teljesen figyelmen kívül hagyod az eddig elért eredményeid, mert az érzéseid azt diktálják, hogy még sehol nem tartasz. Figyelj a tényekre, és az segíthet átevickélni a nehéz időszakokon.

10. Szerezz tapasztalatot

Tegnap egy ügyfelemmel beszélgettem, akinek a célja az volt, hogy munkahelyet váltson. Korábban több területen is érezte azt, hogy nincs elég önbizalma, most viszont valahogyan nagyobb volt a magába vetett hite. A beszélgetés végére kiderült, hogy ez abból eredt, hogy mivel hasonló munkakör lesz az új munkahelyén, ezért jobban hisz benne, hisz korábban ezt már jól csinálta.

Ha felmerült benned a kérdés, hogy kis célokkal mégis hogyan lehetne nagy dolgokat elérni, jogos a felvetésed. Hogyan tudod mindezt a gyakorlatba ültetni? Hogyan szerezz tapasztalatot, és a sok jó lehetőség közül végül merre indulj el? Hogyan bontsad le az egészet egyértelmű lépések sorozatává? Honnan tudod, hogy jó-e, amit kitaláltál? Mikor mit használj ezek közül? Biztos, hogy ez neked is működik? Ha nem ez, akkor mi az, ami jó eséllyel neked a legjobb? Mind-mind jó kérdések, amikre választ találhatsz az Eredmények c. könyvből.

Dr. Pető Bence szakkönyvíró ezt nyilatkozta az Eredmények c. könyv elolvasása után:
“Szerintem nagyon jó lett, az első benyomásom az volt, hogy egészen sok kutatómunka van benne, és tényleg a fiatalokhoz szól. Ahhoz pedig külön gratulálok, hogy tényleg nagyon sok célkitűzős, meg önmegvalósítós könyvet olvastam, de ennyire sok személyes példa / esettanulmány nagyon kevésben van. “

Így sokszorozz pénzt és időt legálisan

Ebbe a könyvbe olyan történetek kerültek, amik során az ügyfeleim akár 420 000 Ft-ot is fizettek az előrelépésért. Ilyen ügyféltörténetekből rengeteg szerepel a könyvben, és pontosan leírva mindaz, ahol, és ami segítségével ők áttörést kaptak, és a végén kivétel nélkül azt mondták, hogy megérte. Ezek a felismerések akár évek alatt születtek, azt nem is számolva, hogy nekem, mint írónak mennyi pénzt és időt kellett abba belefektetni, hogy ezt a tudást megszerezzem. Logikus, hogy ha ezeket te néhány óra alatt végigolvasod, olyan elméleti tudásod lesz a rád váró törvényszerűségekről, amire komoly szükséged lehet. Természetesen a gyakorlati tudás akkor születik meg benned, amikor ezekkel a való életben is találkozol majd.

Kattints ide, ha szeretnél hozzájutni az Eredményekhez.


Alig ismert, a tartós önbizalom fejlesztésére szolgáló INGYENES módszerekért iratkozz fel:


További tartalom, mely érdekelhet:

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.