A legtöbben valahol a saját magunk rabszolgái vagyunk, és nem is tudunk róla

Hatásvadász alcím, de azonnal elmagyarázom.

A legfontosabb / értékesebb / hasznosabb / produktívabb dolog, amit tehetsz, ha szabadabbá válsz a gondolataidtól. Rengeteg gondolatunk van, és ezek még több gondolatot szülnek. Mondok egy példát.

letöltés

Felmerül benned a gondolat, hogy fáradt vagy. Egyáltalán nem biztos, hogy ez igaz, csak épp olyasmi testi érzeteid vannak, amit akkor szoktál érezni (pl. fáradt szemek, hátfájás, rossz légzés). Elhiszed a gondolatot, hogy fáradt vagy.

  • Ez felvet egy újabb gondolatot: Le kéne feküdnöm aludni.
  • Ez felvet egy újabb gondolatot: De akkor átalszom a napot, és sötét lesz, mire felébredek.
  • És egy újabbat, és újabbat, és újabbat: Akkor sokáig fent leszek, és a holnap reggeli vizsgán hullafáradt leszek, és az egész holnapom el lesz rontva. Délután meg fáradt leszek, és nem tudok a barátaimmal minőségi időt eltölteni.

És már az elképzelt holnap délutánon aggódom, holott az egész onnan indult ki, hogy felmerült a nem igaz gondolat, hogy fáradt vagyok.

 

A gondolatok fraktálszerűen működnek, tehát ha egyszer beszippantanak, olyan, mintha soha nem lenne vége. Valahogy így:

 

giphy

A napjaink során megszámlálhatatlanul sokszor csináljuk ezt, és észre sem vesszük. Elhiszünk egy gondolatot, ami száz újabbat vet fel, és teljesen elveszünk a kreált, hamis történetben. A történet vége pedig rossz teljesítmény, szorongás, és a kapcsolataink negatív érzésekkel való terhelése lesz.

 

Mi lenne, ha nem folyamatosan elképzelt negatív világokban stresszelnénk, hanem az itt és mostban megélnénk a jelen teljes egészét, teljességben, boldogságban, és lelki békével? Jól teljesítve, szeretettel, magabiztosan, és úgy, hogy másokra is jó hatással legyünk.

Proven_Ways_to_be_Happy

Ehelyett még nagyon sok frusztrációt és problémát generálunk magunknak. Itt most arra gondolok, hogy egyszerűen végrehajtjuk a gondolataink parancsait, és teljesen elhisszük őket. Felmerül egy gondolat: Meg kell locsolnom a virágokat – és már megyek is, és csinálom, félbeszakítva azokat a számomra fontos dolgokat, amiket éppen csináltam.

 A vicc az egészben az, hogy ez annyira nyilvánvalóan történik.

  • Eszedbe jut egy szám, és már teszed is be, hogy meghallgasd.
  • Eszedbe jut egy íz, és már eszed is azt a fajta kaját. Felmerül benned valami, és már cselekszel is, hiszen teljesen egyértelműnek vetted, hogy ez a gondolat a valóság.
  • De te akartad ezeket valójában? Tényleg éhes voltál? Tényleg zenét akartál hallgatni?

A legtöbbször nem, csak automata üzemmódban működünk. Ennek annyi a veszélye, hogy az automatizmus sokszor egy csomó olyan dolgot teremt nekünk, amit nem akarunk, a veszélyesebb része pedig az, hogy nem is tudunk ezekről.

 

Ami fontos

Ez a normális, a hétköznapok része. A cikk elolvasása után jóeséllyel még nem fog beállni a kép fölött leírt ideális állapot, viszont egy apró lépéssel közelebb kerülhetünk a szabadsághoz. A leghitelesebb segítség pedig nyilván nem ez a mindenkire vonatkozó cikk, hanem egy szakmailag felkészült pszichológus segítsége, amit erősen ajánlok (csaba@fulfilled.hu).

Ha pszichotikus zavaraid, vagy skizofréniára való hajlamaid vannak (ezt magadon észrevetted, szakember diagnosztizálta, vagy a családban előfordult ilyesmi), akkor NE olvasd végig ezt a cikket. Valószínűleg neked ettől nem jobb, hanem kellemetlenebb lenne. Akkor te tippekért mindenképp beszélj Csabával, a pszichológusunkkal, aki a leghitelesebb segítőkkel tud összekötni. Ehhez írj neki egy e-mailt a csaba@fulfilled.hu-ra.

 

A valóság az, hogy te nem csak az automatikus gondolataid vagy

Hányszor van olyan, hogy gondolsz valamit, de közben teljesen mást érzel?  Hányszor van olyan, hogy valami olyat teszel, amit teljesen racionálisnak gondolsz és hiszel, miközben mélyen belül érzed, hogy ez nem helyes irány, és végül az intuíciódnak lett igaza?

1520f6233ba7845ac98cdf8fbc2c389a

 

Nem (csak) a gondolkodó vagy

A legkönnyebben ez akkor látható be, ha megvizsgálod, hogy mindig arra gondolsz-e, amire gondolni akarsz. Épp egy ünnepélyen vagy, aztán eszedbe jut a munkád. Tényleg te akartál a munkára gondolni, vagy csak felmerült benned?

Oké, nem te akartad, és sok olyan gondolat van, amit nem is akarsz gondolni, és nem is tudsz róla, de teljesen elhiszed, és ezek irányítanak téged. Valójában te nem csak a gondolkodó vagy, hanem az is, aki ezeket a gondolatokat hallja. Ez azért hasznos neked, mert ha néha megfigyeled, hogy milyen gondolatok zakatolnak benned, akkor könnyebb elvonatkoztatni, illetve szabaddá válni az automatizmusoktól.

 

Tudományosan bizonyított hatékony segítség a kognitív terápia

Az egyik tudományosan igazolt módszer a szabadság felé az említett kognitív terápia. Ne ijedj meg, nem csak betegeknek hasznos. A mindennapi helyzetekben gyakorlatilag a saját magad pszichológusává válhatsz, és léphetsz meg olyan elakadásokat, amik akadályoztak ugyan, de korábban nem is tudtad, hogy léteznek.

A felhőkarcoló metafora

Képzeld el azt, hogy egy felhőkarcolóban vagy, amelynek minden emelete a gondolkodásod egy szintje. Ameddig a földszinten vagy, teljesen a gondolataid irányítanak, és semmi szabadságod nincsen benne, vagy csak nagyon kevés. Olyan ez, mintha ez a felhőkarcoló egy hatalmas multi lenne, és a legalján áll a legkisebb alkalmazott, és minden szinten az ő főnökei vannak. A földszinten a rabszolga, az első emeleten a rabszolga főnöke, a másodikon a rabszolga főnökének a főnöke, és így tovább.

lobby-on-pinterest-elevator-lobby-lobbies-and-hotel-lobby

Ahogy viszont a tudatosságod nő, úgy kezd el a lift egyre feljebb haladni a szinteken. Feljutsz az első emeletre –a rabszolgának a főnökévé válsz – , aztán a másodikra, ahol a rabszolga főnökének a főnöke, aztán a harmadikra. A harmadikról pedig rálátsz az első és második szintre, és képes vagy az alattad lévő szinteket irányítani.

Ezek a szintek valójában a gondolkodásod szintjei.

Lefele nézve látod azt, hogy milyen gondolataid voltak, amiket teljesen elhittél, és irányítottak téged. Látod, hogy mennyi szenvedést okoztak egyes gondolatok, és látod, hogy mennyivel szabadabb vagy most. Jó esetben jobban is érzed magad.

Tehát az alacsony szinten teljesen elveszünk a gondolatainkban, de gyakorlás segítségével többször sikerül rálátnunk a gondolatainkra. Ez egyes helyzetekben nagyon jól jön, mert szabadabban dönthetünk, nemcsak az automatikus gondolataink és érzéseink nyilvánulnak meg.


Mindenképp javaslom, hogy használj egy segítőt ezen az úton

Ha a tudományos, illetve önismereti, pszichológiai, mindennapokban használatos oldala, és személyre szabott tippek érdekelnek, akkor Zsedényi Csabát keresd (csaba@fulfilled.hu).

Ha a spirituális oldala érdekel, akkor tudomásom szerint itthon az Anamé Program oktatói vannak legjobban tisztában az energiarendszerünk működésével. Ugyanis ha meg akarjuk figyelni magunkat, akkor igencsak szellemi munkát végzünk. Ha pedig sok energiát fektetünk szellemi munkákba, akkor az egyensúly felborulhat, mert az energiarendszerünk hasonlít egy mérleghintához.


A liftes utazás közben olyan dolgokat is megláthatsz, amik fájdalmasak -ilyenkor különösen hasznos egy segítő. Ezek jóeséllyel eddig is ott voltak benned (a tudattalanodban), csak eddig nem tudtál róla.

Ahogy Carl Jung is mondta: 

“If you imagine someone who is brave enough to withdraw all his projections, then you get an individual who is conscious of a pretty thick shadow. Such a man has saddled himself with new problems and conflicts. He has become a serious problem to himself, as he is now unable to say that they do this or that, they are wrong, and they must be fought against… Such a man knows that whatever is wrong in the world is in himself, and if he only learns to deal with his own shadow he has done something real for the world. He has succeeded in shouldering at least an infinitesimal part of the gigantic, unsolved social problems of our day.”

“Psychology and Religion” (1938). In CW 11: Psychology and Religion: West and East. P.140
 

 

A másik tudományosan bizonyított hatékony segítség a mindfulness

Szintén igazoltan jótékony eszköz a kutatások nagyrésze által. Egyes esetekben egyébként negatív következményei vannak, erről is vannak kutatások. Ahhoz, hogy te személyre szabott profi segítséget kapj, mindenképp keress fel egy szakértőt, aki segít neked (pl. Csabát). A mindfulness egyébként spirituális hagyományokból lett átörökítve. A nyugati tudomány lehámozta róla a szellemi útmutatást, és csak azt hagyta meg, ami mérhető segítséget ad a mindennapok problémáihoz.

 

 4 tipp meditációhoz

 

 

Az egyik ilyen típusú mindfulness meditáció közben az történik, hogy leülsz, és elkezded figyelni a gondolataidat. Hagyod, hogy felmerüljön, és hagyod, hogy tovább menjen. Viszont onnantól kezdve, hogy elkezdted figyelni a gondolatokat, a figyelő és a gondolat között egy kis tér keletkezik (a lift megindult fölfele). Ahogy figyeled magad, úgy nő a tudatosságod, és halad a lift egyre feljebb és feljebb.

Felmerül a kérdés: Még gyorsabban tudok fejlődni és tudatosodni, ha napközben is figyelem magam?

Pontosan.

Minél többet figyeled magad, annál jobban felismered azokat az emeleteket, amik eddig irányítottak téged. Figyelheted magad meditáció közben, aztán pedig napközben. Ennek rám számos pozitív hatása volt.

 

40 dolog

Ugyanakkor tanulságos volt, hogy amikor túlzásba vittem, komoly negatív következményei lettek a meditációnak is. A legfőbb tanulság ebből, hogy legyen melletted egy szakmailag felkészült segítő ebben, és az, hogy ezt sem kell túlzásba vinni. Ahogy az Eredmények c. könyvemben is írtam, ászana.

Összefoglalva:

Valószínűleg sok automata viselkedésed van, amiről nem tudsz. Ez önmagában rendben is van. Van ezek közül viszont olyan, ami fájdalmat okoz neked, és/vagy másoknak. Van olyan automatizmus is, ami nem arra visz, amerre a céljaid szerint menni akarsz. Ezek mindannyiunkra jellemzőek többé-kevésbé, viszont lehetőségünk van folyamatosan egyre nagyobb szabadságot elérni.

Ennek a kulcsa, hogy megfigyeld a gondolataid.



 

 

Csekklista:

  1. Beszerezted már az Eredmények c. könyvet? Ha még nem, tedd meg itt
  2. Kipróbáltad már a kognitív módszert Csabával? Ha még nem, írj neki egy e-mailt itt: csaba@fulfilled.hu
  3. Ha hasznosnak találtad a tartalmat, oszd meg másokkal

Kész is vagy! 🙂

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.