Ha átkattintottál, hogy elolvasd a cikket, valószínűleg betalált a cím. Ha teljes mértékben olyan az életed, amilyennek valóban szeretnéd, akkor zárd is be az ablakot. Ha nem, akkor viszont figyelj, mert izgalmas felismeréseket fogsz kapni.

Mi az a két dolog, amit minden ember keres? Mit szeretne minden ember az életétől?

Úgy gondolom, és azt láttam az eddigi tapasztalataim és azok az emberek alapján, akikkel volt lehetőségem személyesen foglalkozni, hogy a következő két dologra vágynak igazán:

boldogok legyenek
megvalósítsák legmerészebb álmaikat

Ennyi.
Viszont!

Az esetek többségében csak az egyik vagy a másik, vagy éppen egyik sem valósul meg.

  • Érzed azt, hogy bár nagy célokat valósítasz meg, mégsem érzed igazán jól magad/mégsem vagy boldog?
  • Vagy jól érzed magad, boldog vagy, de nem igazán halad előre az életed abban az ütemben, ahogy szeretnéd?
  • Esetleg frusztrált vagy, mert nem is igazán érzed kiteljesedettnek magad, és az életed is alig fejlődik?

Most bemutatok 4 negyedet (Vishen Lakhiani alapján), ahol az emberek élik az életüket. Ezek közül 3 az, ahol a legtöbb ember él, viszont szerintem az egyetlen élni érdemes negyed az utolsó. Az előbbi kérdések alapján talán már el tudtad helyezni magad, de nézzük meg közelebbről.

Fontos, hogy tudd: attól még, hogy egyik vagy másik negyedbe helyezed el magad, nem vagy sem rosszabb, sem jobb másoknál. Itt a magad felé nyújtott őszinteséged a lényeg, hogy kapj egy képet a jelenlegi helyzetedről. Ez nem jelent többet annál, mint hogy most éppen hol tartasz. Nem érdekel most, hogy miért kerültél ide, nem érdekel most, hogy ennek van-e bármi hatása a jövőre nézve. Egyszerűen csak lásd meg tisztán, hogy honnan indulsz most, mert ez alapján indulhatsz majd el egy számodra sokkal gyümölcsözőbb irányba.

A mátrix függőleges tengelye a boldogságot mutatja (mennyire érzed magad jól a jelenben), a vízszintes tengelye pedig a jövőre mutató víziót/a céljaid felé történő haladásod mértékét.
vlogszept24

 

Az fenti koordináta-rendszert négy részre osztjuk, és végigmegyünk mind a 4 negyeden, bemutatva annak sajátosságait. Közben figyelj arra, hogy vajon most éppen melyikbe helyeznéd el magad! (Ismétlem, a kulcs most az őszinteség magaddal, hogy felismerd, éppen hol tartasz!)

1.) Negatív spirál: nem érzed jól magad a jelenben/nem vagy boldog, és az életed sem halad semerre/nem haladsz az álmaid felé
vlogszept24-3
Ez az a negyed, ami egy negatív spirálban tart benne (ebben a negyedben a depresszió közeli állapot sem ritka).
Ha felismerted magad itt, ne keseredj el, hanem örülj neki, hogy mostantól lehet más.

2.) Stressz és szorongás:
Amikor elkezdtem foglalkozni önfejlesztéssel abból a célból, hogy még több eredményt érjek el még gyorsabban, sokáig ebben a negyedben voltam. Nagy céljaim voltak, amik felé lendületesen haladtam is, de a boldogságomat ezen célok eléréséhez kötöttem. Viszont amikor elértem őket, csak egy pillanatig tapasztaltam meg azt az érzést, amire vágytam, utána újabb és újabb célokra vágytam, mert azt gondoltam, hogy majd az fogja megadni számomra a boldogságot.

Sok vállalkozó és nagy karriert építő ember is ebben a negyedben éli életét (a multiknál dolgozó embereknél elég gyakori). Mindig a következő nagy dologra várunk, hogy ha majd azt megvalósítjuk, akkor végre boldogok lehetünk. Ezzel önmagában semmi baj nincs, viszont nem biztos, hogy az az optimális, ha folyamatosan elhalasztjuk a boldogságot, és kitoljuk a jövőbe.
vlogszept24-4
Elég gyakori, hogy pont ez a stressz és szorongás állapota akadályozza meg, hogy igazán olyan mértékben haladj a legnagyobb álmaid felé, ahogyan szeretnél. Bár képes lennél rá, és azt gondolod, hogy ha a boldogságodat kitolod, és előbb a céljaidon dolgozol, akkor ez megadja majd számodra a kívánt kiteljesedett életet. Ritkán van ez így.

3.) Csapda:
Itt jó lenni, mert jól érzed magad a jelenben. Ha például elmész nyaralni, vagy csak simán pihenésre, kikapcsolódásra szánsz időt, akkor minden rendben azzal, hogy akkor éppen ebben a negyedben vagy, mert ez is fontos. “Aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem.”
vlogszept24-5
De tudd, hogy önmagában az, hogy csak boldog vagy, könnyen elmúlik. Attól is boldog tudsz lenni a mostban, ha betépsz vagy valami tudatmódosítót használsz… a hosszú távú boldogság és kiteljesedettség valami többől származik – az alkotásból, a fejlődésből, jelentős dolgok végzéséből. Lehet, hogy ideiglenesen boldogságot tapasztalsz ebben a negyedben, de hosszú távon nem fog adni egy kiteljesedettség érzést. Ezért csapda.

4.) Kevert realitás:
Véleményem szerint ez az ideális állapot. Már most a jelenben jól érzed magad, boldog vagy, ÉS van egy igazán lelkesítő víziód a jövőre nézve, amely mozgat előre. A boldogságod nincs hozzákötve a víziódhoz. Ugyanannyira szól az életed a célról és az útról is. Nem fontosabb sem az út, sem a cél, hanem egyaránt kap jelentőséget mindkettő.
vlogszept24-7
Boldogan haladsz a legnagyobb álmaid felé. Pont a boldogság lesz itt a legnagyobb gyorsítóerőd, hajtóerőd az álmaidhoz. Talán olyan érzés, mintha “szerencsés” lennél, minden elkezd egyszerűen, könnyeden működni, és a megfelelő emberek/helyek/lehetőségek/dolgok áramlanak feléd.

Szóval, teljesen őszintén, melyik negyedben vagy jelenleg?

Írd ide:_______________________ (Haha, nehogy összefirkáld a monitort! 🙂 )

Gratulálok a felismerésedhez, ezzel már egy óriási lépést tettél azért, hogy az egyetlen élni érdemes negyedbe lépjél át, ami maga a kiteljesedett élet!


About Borsos Bence

A Fulfilled.hu társalapítója, de már nem aktív tagja. Előadásaival és írásaival több ezer ember életére gyakorol pozitív hatást. Meghívott előadó volt már az ország legnagyobb rendezvényein (Pozitív Gondolkodók Napja, Everness Fesztivál, Önfejlesztők Napja), Svájcban, Angliában és Németországban is tartott már előadást és tréninget, valamint az M2 Petőfi TV-n is találkozhattál vele. Az előadásokon kívül másik szenvedélyének, a könyveknek él: a Guruló Egyetem könyvkiadót vezeti Szabó Péterrel együttműködve.
www.borsosbence.hu