Ezzel a videóval, illetve blogbejegyzéssel arra szeretnék rávilágítani, hogy milyen útvesztőket rejt magában, ha túlzásba viszed a spiritualitást. Már itt az elején szeretném leszögezni, hogy nincs semmi gond azzal, ha egyáltalán nem vagy nyitott a spiritualitásra, ám ha szeretsz elmélyülni a témában, akkor kaphatsz egy-két új szemléletmódot arra, hogy hogyan is védheted ki a túlzott mértékű spiritualitás-fogyasztás negatív következményeit.

Kezdjük az alapoknál, miszerint hét csakrával rendelkezünk, és mindegyik csakra szimbolizál bizonyos dolgokat az életünkben. Ezek a következők:

  • gyökércsakra – anyagi világ, stabilitás, pénz, biztonság
  • szex vagy szakrális csakra – szex, kreativitás, öröm
  • napfonat, köldök vagy szoláris csakra – önérvényesítés, vezetés
  • szívcsakra – érzelmek
  • torokcsakra – adakozás, tanítás, beszéd
  • harmadik szem csakra – megértés
  • koronacsakra – Istennel való kapcsolat, megvilágosodás, transzcendencia


A csakrák azon elv mentén működnek, hogy az energia folyton mozog a különböző energiaközpontok, azaz csakrák között. Hogy éppen hol tartózkodik az energia nagyrésze, az összefüggésben áll azzal, hogy éppen mit tapasztal nap, mint nap az ember. Példával bemutatva, ha te sokat jársz edzeni, illetve sokat gondolkozol a pénzen, akkor neked éppen az anyagi világ lesz a legfontosabb, tehát a gyökércsakrádhoz áramlik sok energia. Ha kevés energiád van a gyökércsakrádnál, akkor az anyagi világhoz való viszonyod fog megváltozni, talán azt is érezheted, hogy nem tartozol igazán ehhez a földi világhoz, nem találod a helyed benne.

Tehát az energia mindig afelé kezd el áramlani, amely életterületre a legtöbbet figyelsz. Ha elkezdesz a pénzzel foglalkozni, akkor a gyökércsakra irányába mozdulnak el az energiáid, míg ha sok spirituális könyvet olvasol, illetve nagy gyakorisággal meditálsz, akkor a felső csakrák, azaz a harmadik szem, illetve a koronacsakra felé kezdenek el áramlani az energiáid.

Mi történik akkor, amikor az energiáid a földi csakráktól elkezdenek a felsőbb csakrák felé áramlani? Ilyenkor tapasztalhatsz meg különböző nagy felismeréseket, “megvilágosodást” vagy akár transzcendencia élményt. Ez elsőre nagyon jól hangzik, ám ne feledd el, hogy a mindennapokban továbbra is funkcionálsz: elmész dolgozni, beszélgetsz a barátokkal, ismerősökkel. Ha az energiáid túlságosan is a spirituális dimenzióban mozognak, akkor az anyagi világ dimenziójával gyengülhet a kapcsolatod, tehát elvesztheted a realitásérzékedet.

Persze itt is létezik egyensúly. Az edzett jógik rendszerint kiválóan tudnak lavírozni a két dimenzió között, ám az az igazság, hogy a többségünk még nem tartozik közéjük.

Saját tapasztalatból mondom, hogy mennyire könnyen el tud csúszni ez az egyensúly, ha nagyon beleveti magát az ember a spiritualitásba. Ennek kiküszöbölésére van is egy külön szó, az úgynevezett „földelés”, ami alatt olyan tevékenységeket, dolgokat értünk, melyek megerősítik a kapcsolatod az anyagi világgal. Ide tartozik a pénzkeresés, az edzés, a súlyosabb kaják fogyasztása, a lábedzés, futás, biciklizés, a földi-anyagi dolgokra való fókuszálás, tehát minden olyan dolog, ami közelebb hoz a földhöz téged.

A másik veszélye a túlzott spiritualitásnak, hogy nemcsak nagy megvilágosodásokkal tud szolgálni, hanem akár az őrület irányába is el tud vinni téged. Lehetséges, hogy skizofrén élményeid, vagy hallucinációid lesznek. Ezekre a Kiss József Zsolttal való beszélgetésemben is kitértünk.

Itt is a centrum a fontos. Nem feltétlenül jó, ha csak a nagy megvilágosodásokkal foglalkozol, mivel az könnyen felboríthatja az egyensúlyt, legalábbis nálam ez történt. Sőt, egy idő után elkezdtem olyan dolgokat meglátni, melyek nem is léteznek, és ez nagyon ijesztő tud lenni. Hasonlónak az átélését igazából senki másnak nem kívánom.

Amikor túlzásba esik az ember, akármelyik végletet illetően, akkor érdemes az ellenkező irányba mutató tevékenységeket végezni. Tehát, ha nagyon elmélyülsz a spiritualitásban, akkor ne felejtsd el leföldelni magad, míg ha a mindennapi mókuskerékbe vagy beragadva, akkor pedig a spirituális gyakorlatok – például meditáció – irányába lesz érdemes nyitnod.

Ami még mindenképp fontos a spiritualitásban, hogy legyen egy jó mestered, aki meglátja, hogy neked személyre szabottan mi való. Teljesen rendben van, ha Eckhart Tollét vagy Moojit olvasol, ám lehet, hogy azok a tanítások, amiket ők képviselnek, nem lesznek jó hatással rád, hisz látatlanul kapod mindezt, nem egy odafigyelő mestertől.

Mint más életterületeken, itt is a megfelelő egyensúlyra való törekvés a cél. Létezik is egy zárt csoport a Facebookon, ahol egyes felhasználók spirituális témákról beszélgetnek, és itt felmerült egy kérdés, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy az energiák ne felfelé irányuljanak, és egyáltalán le lehet-e zárni a harmadik szem, illetve koronacsakrát. Erre a legtöbben úgy reagálnak, hogy de miért ne akarná valaki azt, hogy transzcendens, megvilágosulást elősegítő élményekben legyen része? Ez elsőre valóban helytálló kérdésnek tűnik, ám ha belegondolsz, akiknek folyton csak ilyen élményei vannak, azoknál teljesen érthető, hogy ki akarnak szakadni ebből. Aki ebben a cipőben találná magát, annak ajánlom, hogy látogassa meg Anamé honlapját, ahol kiképzett trénerek segíthetnek a leföldelésben.

Ami igazán megdöbbentő volt ebben a Facebook csoportban, hogy érkezett néhány komment olyan emberektől, akik arról számoltak be, hogy megromlott a pszichés egészségük a túlzott spiritualitástól. A pszichiátriára kerültek, miután rengeteg olyan gyakorlatot végeztek, melyek után nem földelték le magukat. Nem tartottak egyensúlyt, és nem volt külső ellenőrzésben sem részük. Erről viszont nagyon kevesen beszélnek.

Ha neked is vannak hasonló élményeid, akkor először is ne ijedj meg, hiszen rengeteg opció létezik az egyensúly újrateremtéséhez. A már emlegetett Anamé mellett meglátogathatsz pszichológust vagy pszichiátert is, de utóbbinál törekedj arra, hogy olyat válassz magadnak, aki holisztikus megközelítésű, és nem zár be, ha energiákról, vagy fényről kezdesz beszélni. 🙂

Összegezve tehát törekedj az egyensúlyra, akár az anyagi, akár a spirituális energiaközpontoknál vannak túlnyomórészt az energiáid, és keress fel egy spirituális tanítót, akivel közösen megtalálhatjátok a valóban hozzád illő gyakorlatokat és tanításokat, aki ellenőrzi a fejlődésed, és aki segít leföldelni téged, amikor szükséged van rá.

Molnár Dávid