Szerintem mindenki keres valami olyat, amije már megvan. Szerintem ezt azért nem vesszük észre, mert annyira leköti a figyelmünket az emberi életünk. Talán nem is az vagy, aminek gondolod magad.

Valójában már mindannyian meg vagyunk világosodva, egészek vagyunk, és csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük, hogy teljesek vagyunk.

Össze vagyunk kötve, ez nem kérdés számomra. Nem vagyunk elválasztva, és ezt a tudomány is bebizonyította. Tehát mindent, amit csinálunk, vagy mindent, amit látunk egymásban, azt magunkban látjuk.

Én nem egy emberi lény vagyok, akinek van tudata. Én vagyok a tudat, amiből emberi lény lettem.

És az egyetlen dolog, ami marad, amit érzünk, az a létezésünk.

Mindannyian energiák vagyunk. Az emberi lény az egy nagyon összetett energia. Én mindig is energia voltam és mindig energia is leszek.

Ez olyan, mint az óceán, ami egy mozgó vízhullám. Hívhatjuk az óceán egy részét hullámnak, de akkor ez megteremti az illúziót, hogy a hullám az egy külön része az óceánnak. A hullám az nem az óceánban van, a hullám az maga az óceán.

Ugyanígy lehet, hogy nem hullámok vagyunk, hanem mi vagyunk maga az óceán. Lehet, hogy mindannyiunk energiák vagyunk, és ezt felismerhetjük közvetlenül.

 

A szenvedés és a szenvedés vége

Az összes szenvedésnek az alapja, hogy az az illúziónk, hogy mi és a környezetünk különálló dolgok vagyunk. Van egy ember, akinek túl kell élnie. Ennek a bizonyos dolognak, ami több trillió atomból áll, össze kell tartania magát.

De hogyha közvetlenül felismerem azt, hogy én vagyok az energia, és észreveszem azt, hogy a test és az elme csupán ideiglenes megtestesülése ennek az energiának, akkor teljesen el tudom fogadni, hogy a test és az elme halála nem velem történik. Mert én mindig is energia voltam és mindig mozgásban voltam.

Az ego próbál minket meggyőzni arról, hogy valamit meg kell szereznünk. Azt a halhatatlanságot, amit már eleve birtoklunk. Az ego egy hang a fejedben, ami azt mondja, hogy nem vagy olyan jó, mint a másik. Talán valami mást kellene csinálnod, amitől jobb leszel, amivel megnövelheted magad.

Ez az, amit folyton csinál, hogy visszatartson,téged és engem attól, hogy igazán szeressük ezt az életet. Amint rájössz, hogy teljes vagy, akkor ez az élet és minden, ami benne van, játszótérré változik. A forma világa olyan, amivel tudsz játszani, amiből jó dolgokat tudsz kihozni.

És tényleg nem arról szól, hogy aggódj, hanem hogy szórakozz.

 

A kérdés csak az, hogy most mit akarsz csinálni?

Amikor rájössz, hogy nincs szükséged semmire, ami marad, az már csak a játék.

Tudod, nem tudsz olyat tenni, amitől több lennél, és nem tudsz olyat csinálni, ami elvenne bármit is belőled. Tehát nem kell semmit csinálnod, csak játssz.

 

És az egyetlen pillanat, ami számít, az a most.

Szerintem ez a tapasztalat annyira fontos és erős, hogy minden vallási hagyomány próbál minket meggyőzni a fontosságáról. És ha ez igaz, az azt jelenti, hogy az ember pszichológiai szenvedésének vége teljes mértékben lehetséges.

Ez a legfontosabb dolog, amit a tudomány vizsgálhat. Lehet, hogy még az életünk során el tudjuk hagyni az emberi szenvedést.

 

Hogyan nézne ki a világ, ha minden egyes emberi lény teljesnek érezné magát, egésznek, és érezné, hogy összeköttetésben van mindennel és mindenkivel?

 

Amikor lemondasz az egyéni túlélésről, a prioritásod megváltozik, mert úgy látod az egész világot, mint a saját testedet. Úgy látod a másik szenvedését, mintha a tiéd lenne, és szeretnél segíteni.

Talán az egyetlen dolog, ami visszatart minket attól, hogy segítsünk, és megoldjuk a világ legtöbb problémáját, az az ismétlődő gondolatáradat, hogy mi elkülönülünk a világtól. És valószínűleg itt az idő, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat!

 

Jim Carrey

eredeti angol videó:

About Bíró Bence Péter

Az Eredmények című könyv szerzője, a Fulfilled.hu tulajdonosa. A Nincs Többé Jófiú c. könyv fordítója és kiadója. Előadott 2 Superbrands-díjas cég vezetőségének, Svájcban, és számos magyar konferencián és rendezvényen (Fénykonferencia, Pozitív Gondolkodók Napja, Everness fesztivál, stb.). Los Angelesben tanult Dr. Robert Glovertől, és jelenleg a PPKE pszichológia szakos hallgatója Budapesten.