Szerinted mik azok a mozgatórúgók, melyek valamilyen módon mindig hatással vannak az életedre? Szerinted az egyének saját szabályrendszerei milyen formában befolyásoljak tudattalanul is a viselkedésünket különböző helyzetekben?

A szabályrendszerek mindenki számára teljesen szubjektív dolgok, és többnyire egyáltalán nem tudatos módon éreztetik hatásukat a viselkedésünkre. Egy randizós példán keresztül szeretném bemutatni a szabályrendszereink befolyásoló erejét a mindennapokban.

Tegyük fel, hogy Gáspárnak nagyon tetszik egy Viki nevű lány, akivel szeretne megismerkedni. Gáspár szubjektív szabályrendszereinek hála már eleve van egy elképzelése arról, hogy ő mennyire értékes és vonzó, és hogy ez mennyire lehet eredményes Vikinél. Nézzünk meg néhány lehetséges tényezőt Gáspárnál, melyek kihatással lesznek arra, hogyan fog közeledni Vikihez:

  • van egy szabályrendszere arra, hogy mitől lesz valaki vonzó vagy értékes
  • van egy szabályrendszere arra, hogy hogyan szabad viselkedni Vikivel
  • illetve van egy szabályrendszere arra, hogy Viki hogyan fog reagálni a különböző szituációkra

Még részletesebben szemlélve, tegyük fel, hogy Gáspár úgy érzi, hogy a saját értékességéért nagy dolgokat kell letennie az asztalra. Ez befolyásolni fogja Gáspár viselkedését, amikor történetesen egy másik pasival kell harcba szállni a kiszemelt hölgy kegyeiért. Hozzuk be a képletbe Zolit, aki már eleve értékesnek érzi magát csupán azáltal, hogy van.

Kettőjük közül vajon ki fog nagyobb eséllyel közeledni a számára tetsző lányhoz? Nyilvánvalóan az a személy, aki elhiszi, hogy lesz esélye Vikinél. Mindkettőjüknek lesz egy szabálya arra, mely alapján elképzelik, hogy mi az, ami Vikinek tetszeni fog, mivel lehet őt elcsábítani.

Gáspár egyfajta perfekcionista módon közelítheti meg a helyzetet, mely abból indul ki, hogy Viki elcsábítása már önmagában egy nehéz feladat, mert Viki egy idealizált lány, akinek megszerzéséhez a legjobb teljesítményt kell nyújtani. Ezzel szemben Zoli úgy állhat hozzá, hogy neki elég, ha csak elkezd beszélgetni Vikivel, és már viheti is fel a lakásába.

Hogy melyikük szabályrendszere igaz, azt csakis az élet tudja visszaigazolni az alapján, ami valójában megtörténik majd. Lehet, hogy Viki teljesen megsértődik azon, hogy Zoli máris fel akarja őt vinni magához, de az is lehet, hogy éppen Gáspár idealizálása lesz számára vonzó, vagy éppen nem vonzó.

Fontos, hogy észrevegyük, hogy mindenkinél több szabályrendszer működik, melyek egyáltalán nem tudatosan fejtik ki hatásukat. Ebből következik az, hogy a viselkedésünk különböző helyzetekben nem magától értetődőek, hanem a meglévő szabályrendszereinkhez alkalmazkodva cselekszünk vagy éppenséggel nem cselekszünk adott módon bizonyos szituációkban.

Ha elkezded magad a szabályok keretein kívülről vizslatni, és értékítéletmentesen szemlélni a helyzetet, akkor észre fogod te is venni, hogy a szabályaid többsége egyáltalán nincs összhangban az élettel. Példának okáért, legyen az a szabályod, hogy a pénzkereséshez minimum három diploma kell. Ilyen esetben neheztelni fogsz azokra az emberekre, akik három diploma nélkül is sokat keresnek. Ez a szabály azonban, ha jobban belegondolsz, egyáltalán nem reális vagy életszerű, figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezért törekedj arra, hogy azonosítsd be a szabályaidat, és melyeknél korlátozó hatást fedezel fel, azokat akképpen változtasd meg, hogy utána a való életben is hasznodra váljanak.

Végezetül Elon Musk szavaival zárnám le ezt a gondolatsort. A Tesla és a SpaceX híres alapítója, akit sokan csak a való élet Vasemberének hívnak, úgy látja, hogy az ábrándozó gondolkodás, avagy ismertebb angol nevén, a wishful thinking, egy velünk született tulajdonság. Ennek köszönhetően hajlamosak vagyunk kiszűrni azokat a fontos információkat, melyek nem lennének megfeleltethetőek a szabályrendszereinkkel, és ezáltal önbeteljesítő, egyben korlátozó jóslatokat generálunk saját magunknak. Az információk figyelmen kívül hagyása azonban az emberek egyik leggyakoribb hibája Musk szerint.

Te hogy vélekedsz erről? Észre szoktad venni a korlátozó szabályrendszereidet? Sikerült már átkeretezni korábban őket?

About Bíró Bence Péter

Az Eredmények című könyv szerzője, a Fulfilled.hu tulajdonosa. A Nincs Többé Jófiú c. könyv fordítója és kiadója. Előadott 2 Superbrands-díjas cég vezetőségének, Svájcban, és számos magyar konferencián és rendezvényen (Fénykonferencia, Pozitív Gondolkodók Napja, Everness fesztivál, stb.). Los Angelesben tanult Dr. Robert Glovertől, és jelenleg a PPKE pszichológia szakos hallgatója Budapesten.