Úgy gondoltam, hogy megosztok veled egy gondolatot, aminek segítségével az én világom is értelmet nyert, és hozzájárult ahhoz, hogy a közelmúltban több pozitív, illetve kevesebb negatív érzést tapasztaljak meg.

Ahhoz, hogy megváltozzon a hozzáállásod a különböző helyzetekhez, érdemes úgy tekinteni az életre, mint egy iskolára. Például, mi van, ha minden egyes konfliktus vagy esemény azért történik veled, hogy valami új dolgot megtapasztalj vagy valami újat megtanulj saját magadról? Ha így kezdesz el viszonyulni a különböző helyzetekhez, akkor az két előnnyel is járhat. Egyrészt mérséklődnek a negatív érzések benned, másrészt az empatikus képességeid is fejlődnek, mivel egy konfliktushelyzetben a vitapartneredbe már nem feltétlenül csak azt fogod belelátni, hogy mindenképp rosszat akar neked.

Több pszichológus is foglalkozik, illetve foglalkozott ezzel a témakörrel. Talán ismerősek lehetnek az olyan fogalmak, mint a selbst felfedezése vagy a sorsanalízis, amelyek ugyanezt a témát boncolgatják. Ezeknek a fő üzenete ugyanarról szól, miszerint az ember az önismereten, vagy saját személyiségének érésén keresztül elérheti azt a pontot, ahol már úgy érzi magát, hogy „megérkezett”, vagyis kiteljesedett.

Azonban ez a cikk nem a megérkezés pillanatára fog kitérni, hanem arra, hogy ha a különböző helyzetek, negatív érzések valóban arra vannak, hogy felfedezzük magunkban a kevésbé értékes dolgokat, amiken utána csiszolni tudunk, akkor azáltal értéket tudunk teremteni magunknak és másoknak.

Eckhart Tollétől is van egy ide passzoló idézet, miszerint „A külvilág nem arra van, hogy elégedetté tegyen, hanem, hogy transzformáljon”. Ez a hozzáállás valóban hasznos tud lenni, hozok is egy személyes példát neked.

Nemrég egy barátommal kicsit összevesztünk, és emiatt nehezteltem rá. Elkezdtem azonban megvizsgálni, hogy mik azok a gondolatok, amik ezeket a negatív érzéseket kiváltották bennem. A vizsgálódás közben pedig megtaláltam azokat az irracionális dolgokat, melyek kiváltották bennem az érzéseket. Erre kiváló módszer a kognitív modell, aminek segítségével meg tudom figyelni, hogy milyen automatikus gondolatokat ébresztenek bennem adott élethelyzetek, például konfliktushelyzetek.

Ha megismered ezt a kognitív rendszert, még hatékonyabban tudod majd vizslatni a gondolkodásmódodat. Ez segíthet abban, hogy teljesen másképpen éld meg akár a negatív helyzeteket is, és nem fogod beskatulyázni őket szimpla negatívumoknak.

Arra biztatlak, hogy gondold át te is, hogy milyen új, értékes gondolatok, felismerések születnek benned azáltal, hogy elkezdesz a negatív élményekre tanítókként gondolni. Ha képes leszel ezekre úgy tekinteni, hogy azok valóban azt szolgálják, hogy még többet megismerj magadból, hogy még értékesebbé válhass önmagad és mások számára is, akkor ez a hozzáállás lehet neked is egy hasznos érték lesz.

Tréningajánló:
18199164_1336131706505224_5491341395784793631_n

About Bíró Bence Péter

Az Eredmények című könyv szerzője, a Fulfilled.hu tulajdonosa. A Nincs Többé Jófiú c. könyv fordítója és kiadója. Előadott 2 Superbrands-díjas cég vezetőségének, Svájcban, és számos magyar konferencián és rendezvényen (Fénykonferencia, Pozitív Gondolkodók Napja, Everness fesztivál, stb.). Los Angelesben tanult Dr. Robert Glovertől, és jelenleg a PPKE pszichológia szakos hallgatója Budapesten.