Előszó

Ebben a cikkben egy rendkívül fontos vállalkozói problémát járunk körbe. Egy olyan témát, ami a szenvedéllyel dolgozó, lelkiismeretes vállalkozókat nagy számban érinti: a kiégést. A sorozat célja, hogy ha te is hasonló szokásokkal rendelkezel, meg tudd kímélni magad a későbbi kiégéstől, ha ilyen gondjaid vannak, lásd, nem vagy egyedül, és olyan megoldásokat kapj, amikre esetleg korábban nem szántál figyelmet. Ha pedig személyes segítségre van szükséged a kiégés témája kapcsán, itt találsz rá lehetőséget.

 

Tartalomjegyzék
Kattints rögtön arra a részre, amelyik Téged érdekel, vagy olvasd végig a teljes cikket!

Az 1. fejezetben arról olvashatsz, hogy egyáltalán kinek a sztoriját is olvasod

A 2. fejezetben az új vállalkozás ötletének szenvedélyéről

A 3. fejezetben az eredménytelenségből fakadó kiábrándultságról

A 4. fejezetben a sikerrel, és szenvedéllyel együtt jelentkező kiégésről

Az 5. fejezetben a kiégés gyógymódjairól lesz szó

 

1. Fejezet: Kivel is beszélgetünk most?

Mai interjúalanyunk egy sorozatvállalkozó, marketingszakember, Deák Ferenc István. Ferenc egy tapasztalt vállalkozó, akinek komoly találkozásai volt a kiégéssel. A sztorijával sok vállalkozó tud majd azonosulni, mert ugyanolyan hullámhegyekkel és völgyekkel tűzdelt utat járt be, mint sokan.

vállalkozói hullámvasút

 

2. Fejezet: Hogyan jött az a nagy ötlet, amibe beletetted a szíved-lelked?

Ferenc: Egy pénzügyi MLM-nél dolgoztam egy barátommal. 8 hónap alatt láttam rá, hogy amit csinálunk, az nem tanácsadás, de nem is értékesítés, hanem inkább szimpla eladás. A legtöbb pénzügyi MLM-ben bután tartják a tanácsadót, bután tartják az ügyfelet, sokszor nem őszinte a kommunikáció a szervezeten belül. A vezetőknek nem érdeke az, hogy Te előrelépjél, hiszen akkor mellé kerülsz szintben, és nem tudja lefölözni a jutalékodat.

Azt gondoltuk, hogy mi ezt jobban tudjuk csinálni! Miért van az, hogy a biztosítási ügynök Magyarországon egy utált valaki? Miért nem lehet olyat csinálni, mint az ügyvédnél, meg az orvosnál, hogy akinek problémája van, az megkeresi? Az orvos sem hideghív, hogy „figyelj, nem kell egy fogtömés?”

Akkoriban ismerkedtem az online marketinggel. Találtam egy pénzügyi weboldalt, aki online szerzett ügyfeleket. Volt egy ilyen oldaltérkép kirakva, amire ki volt írva, hogy napi 100 körüli ajánlatkérés érkezett. Havi 3000 (!!) érkezett. Fogtam a fejem, hogy „te jó isten!” van egy oldal, ahol ügyfelek maguktól fordulnak ilyen számban egy pénzügyi céghez?

Ez adta a legelső löketet, hogy azt mondjam: ezt akarom!

Mindennél jobban akarom azt, hogy a pénzügyi tanácsadásban mi olyan szakértők legyünk, akiknek ne kelljen ajánlást kérni, ne kelljen tukmálni magunkat, ne kelljen hideghívni, ahogy az egész szakma csinálja, hanem hozzánk forduljanak az emberek az interneten keresztül.

0 tudással, és nagy lelkesedéssel indult.


Bence: Meglátsz egy olyan lehetőséget, amit Magyarországon nagyon kevés ember csinál, de aki csinálja, annak működik.


Ferenc: Igen, és felfedeztünk benne egy iszonyat nagy potenciált. Biztos van egy réteg, aki az interneten keres. És nem talál, mert nincs. Mi lenne, ha csinálnánk egy olyan weboldalt, ahol pénzügy témában hozzánk tudnak fordulni?
Ez volt 2009 elején. 10 éve.

első hullám

3. Fejezet: Nagy tűzzel belevágni, aztán… 

Ferenc: Volt egy üzlettársam, akivel csináltunk egy kft-t. Az volt a Grantis elődje. Hát ketten voltunk, de az üzlettársam inkább befektetőként nézett a cégre, ami lehet hogy egy működő cég beszállásánál működik, de az elején nem. Ott kőkemény munka kell, amiről viszont más volt az elképzelésünk.

Én mindent erre tettem fel. Gyakorlatilag 4 év telt el, hogy alig-alig fejlődtünk.

Ez azért volt, mert nekem kellett csinálni a marketinget, a crm rendszerekbe vezetést, nagyrészt én hívtam fel az ügyfeleket, én mentem ki tárgyalni. Én írtam a szövegeket, én csináltam az adwords hirdetéseket, mindent egy személyben. Ő pedig az egyéb vállalkozásai mellett csak heti néhány napot szánt a közös cégünkre. Tett ő is a dologhoz, de én olyan vagyok, hogy ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk a lehető legjobban.

Az eredménytelenségből való kiábrándulás

Ez a pont 2 év után jött. Egy szintet el tudtunk érni, és nem tudtunk tovább haladni. Havonta néhány ügyfelet meg tudtunk csinálni, és ennyi. Egyrészt én ezt főállás mellett kezdtem. A főállás is saját vállalkozás volt. Aztán a főállást szép lassan lecseréltem csak erre.

Azt elég nehéz csinálni, hogy reggel felkelsz, szöveget írsz, aztán elkezdesz ügyfelezni, aztán hazamész, megint szöveget írsz. Aztán reggel kezdődik minden előről. Ezt az egészet egyszerre csinálni, hogy te marketinges vagy, szövegíró vagy, tanácsadó vagy, könyvelő vagy, minden vagy egyszerre… Nehéz. De óriási előny is, hisz az aljáról kezdtem.

2009-13-ig kis túlzással egyedül voltam a cégben. Ebből 2 év lelkesedés, aztán exponenciális csökkenés. Kiábrándulás. Aztán fél évig nem csináltam semmit, mert egyszerűen nem tudtam már.

Eltávolodtam. Ittam, és buliztam, de aztán visszatértem, és éreztem, hogy ezt akarom csinálni. Miért nem csinálom? Voltam állásinterjún is. Persze szülőktől is jött a féltés: miért nem keresel valami munkát magadnak? Miért nem keresel valami főállást?

  • Anya, én cégvezető vagyok.
  • Dehogy vagy cégvezető. Itt laksz nálunk, keresel 50 000 Ft-ot, amit visszaraksz a cégbe. TE vagy az ügyvezető úr. Keress valami normális főállást, ebből soha nem lesz semmi!
  • De! Lesz!

buy-cash-coins-9660

Bence: és hogy érezted magad ebben az időszakban?

Hát, tehetetlenül. Nem tudtam, hogy mi a következő lépés. Azt éreztem, hogy elindultunk ketten az üzlettársammal fifty-fifty alapon, csak mert barátok voltunk, de semmi racionalitás, üzleti terv vagy kidolgozott koncepció nem volt az egész mögött. Nem volt lefektetve, hogy ki mit rak bele, nem voltak kitűzve mérföldkövek. Itt ez nem vállalkozás, hanem két egyéni vállalkozó bohóckodása volt. Kiábrándulás. Csalódás az üzlettársamban, és magamban. Folyamatos szorongás. “Hogyan lehetne előre lépni?!”

Néha dolgoztam, néha nem.. Ez volt a szétesés korszaka. Ivás, buli, csajozás. Semmi nem stimmelt akkoriban nagyjából. Ha éveken keresztül nem megy valami, amibe belerakod az összes idődet, pénzedet, és mindenedet… És látod, hogy jó az ötlet… Mert látod az ügyfeleket, akik jönnek… Érzed, hogy ez gyökeresen más, mint bármi, amit eddig csináltál.

Megtapasztaltam valamit, és ahhoz kevés voltam. Nem tudtam mi a megoldás. Kit vegyek fel? Miből fizessem ki?

Mai fejjel összehasonlítva a többi kiégéssel, ez más volt. Nem a munkamennyiség miatt, hanem az eredménytelenség miatt égtem ki. Kiégni eredményesen is lehet. Sőt, inkább úgy lehet.

4. fejezet: Az út felfelé, és a sikerrel megjelenő kiégés

2013 környékén megismerkedtem egy úriemberrel, akit Andrásnak hívtak. Elkezdtünk együtt dolgozni. A munkámnak pedig egyszer csak lett eredménye. Akkor éreztem azt, hogy most már nem nekem kell mindent csinálni egy személyben. Foglalkozhatok csak a marketinggel. És a legveszélyesebb, hogy bármit csinálok a marketingben, annak van eredménye.

Ha valamit csinálsz, és rögtön van eredménye, az veszélyes, mert nem tudsz leállni. És egyre többet bele akarsz tenni. És egyre-egyre többet.

Andrist megismertem, és a megismerkedésünk első hónapjában meg 5x-öztük az árbevételt. Ekkor heti 7×14 órát dolgoztunk. Andris ment, és reggeltől estig tárgyalt. Az első irodánk egy panelban volt. A második emeleten volt az iroda, és ott is laktam. És egész nap írtam a cikkeket, meg CRM, meg weboldal, és napi 10x beszélgettünk Andrissal. És ő pedig mesélt, hogy milyen jó volt és új volt ez az új ügyfélélmény és a kötés.

anyaggyujtes

VÉGRE jött eredmény. Végre azt csinálhattam, amit akartam, és keretek közt lehettem szabad. És Andrissal nagyon-nagyon egy hullámhosszon voltunk, és egy irányba akartuk vinni a céget. Így egy hatalmas új reményt kaptunk. És elkezdtünk mindent beletenni. Semmi más nem érdekelt minket. Semmi más. Hétvégén is. Reggeltől estig. Csak munka. Ha elmentünk bulizni az Akváriumba, ketten félrevonultunk, és a munkáról beszéltünk. Csak Grantisról beszéltünk. Semmi másról.

És ez az időszak volt, ami az igazi kiégéshez vezetett. Mert itt semmi nem számított. Itt, amit csináltam, annak már volt eredménye.

Bence: Milyen szokások vezettek szerinted a kiégéshez?

Ferenc: Mi a kiégés receptje?

  1. Felejtsd el az énidőt
  2. A sport ne nagyon számítson
  3. A barátok ne nagyon számítsanak
  4. NE aludd ki magad
  5. NE tedd le a munkát időben
  6. Reggeltől estig csak dolgozz, és aztán gondolkozz azon, hogy MÉG mit kellett volna, és mit kell még csinálni
  7. Alvás helyett is gondolkozz ezen
  8. Ami van eredmény, az soha ne legyen elég jó. Még többet akarj.
  9. NE időzz a sikerben. Még véletlenül se. Egy percig se. Ha megvan a siker, pipáld ki, és menj tovább.
  10. Ha viszont kudarc van, akkor ess össze tőle lehetőleg.
  11. A szabit is felejtsd el. Nyaralás nem kell, meg ilyesmi. Heti 7 napot dolgozzál, és a vasárnap estét úgy rakd le, hogy még 7 napot dolgozzál. De nem még 7, még 77 következzen! Mert nincs szünet.
    Hova pihenjél?

    Ez a pihenés.
    Ha pihensz, akkor lelkiismeret-furdalásod legyen, mert közben dolgozhatnál. És elveszted az előnyödet is, a konkurencia megelőz.
  12. Őrületes nagy felelősség legyen a válladon, amivel nem tudsz mit kezdeni. Légy lelkiismeretes, vedd magadra a dolgokat, és nagyítsd is fel mindezt.

De a legfontosabb az…

Az, hogy kiegyensúlyozott élet; azt, hogy arany közép, azt felejtsd el. Nincs olyan, hogy élet. Létezés van, te egy munkagép vagy. Neked az a dolgod, hogy reggel felkelj, odaülj a gép elé, dolgozz, és aztán aludjál. A kettő között nincs semmi. Alvás, munka. Alvás, munka. És semmi ne érdekeljen.

Ha elmész bulizni, vonulj félre, és beszélgessetek a munkáról. Ha elmész edzeni, akkor is beszélgess arról. Lehetőleg igyál rá még esténként, hogy egyre szarabbul aludjál. Egyre jobban ki legyél fáradva fizikailag is, lelkileg is. És elindulj az örvényen lefelé.

Nekem kb. valami ilyesmi volt.

Bence: Ezzel sokan fognak tudni azonosulni.

kiégés

Ferenc: Tudod mi a nehéz a kiégésben? Ha benne van a vas a tűzben, akkor ütni akarod. Nem tudod, hogy meddig tart a jó korszak. Ütni akarod, most megy. És jönnek ezek a dolgok: most vagy fiatal, most kell megalapozni a karriert, most nem fontos a pénz; csaj az majd lehet később is. Szépen lassan mindent alárendelsz annak, ahol a legtöbb és a legkönnyebb siker megy.

Ahol nincs annyi siker, vagy elvon időt, vagy kockázat van, azt teljesen félreteszed. Egy idő után csak ez lesz a fontos. Ezzel kelsz, ezzel fekszel, mert meg akarod csinálni. És nem a pénzről szól. Arról szól, hogy felépítesz valamit, amiben hiszel, látod, hogy VÉGRE szabad lehetsz.

Visszagondolva… Ami az MLM-nél nem volt meg, hogy 3 féle terméket kellett ajánlani mindenkinek, ahelyett itt végre kinyílt a világ. Jéé, ennyi termék van! Jééé, bármit lehet ajánlani! Jééé, az ügyfél választ! Az ügyfél fog kötni üzletet! Jé, lehet írni cikket, és el lehet mondani az embereknek, hogy mi hogy működik. Kinyílik a világ, és megérzed a teremtő erődet. Amit csinálsz, annak van eredménye. És jót teszel az emberekkel. Tiszta lelkiismerettel odaállsz, és azt mondod, hogy „én csak olyan terméket ajánlok neked, amit az anyámmal is megkötnék”. Így tudtuk megfogalmazni a víziónkat Andrissal. Nem ajánlunk olyan terméket, amit az anyáinknak ne ajánlanánk. És ez csodálatos dolog volt. Érzed az erődet. Amit csinálsz, azzal jót teszel. És növekszünk.

Vehetünk ki pénzt mind a ketten. Nem harmincezret keresek végre. És marad is pénz. Tudunk fejleszteni! Tudunk belőle gépet venni! Tudunk belőle felvenni embert! Fú, ez már valami cég! Már nem két vállalkozó bohóckodik, hanem ez egy igazi cég. Megyünk valami felé. És csodálatos érzés volt igazából. Mindig is erre vágytam, hogy valami sajátot csináljak.

És ez tök jó, de szeretet nem lesz ebből. Meg azért az ember lelkét ez nem képes kielégíteni. Ez egy munka. Bármennyire is imádod csinálni. Muszáj, hogy éljél mellette! Kötelező! Kötelező törekedni az arany középútra. Kötelező sportolni, kötelező emberek közé járni, kötelező kreatív, jobb agyféltekés tevékenységeket csinálni, kötelező lerakni a munkát.

Bence: Jól értem,  hogy azt az örömöt, amit az életed egészéből kellett volna megkapj… A többi örömöt, amit az egészség, a párkapcsolat, a sport, a természet, a család, barátok adtak volna, azt kizártad. És a biznisz annyit adott, hogy csak arra fókuszáltál. A bizniszből eredő energiával próbáltad pótolni azt, amit a többivel kellett volna.

Ferenc: Mindent a biznisztől vártam, aha. Attól akartam mindent megkapni. Ha volt barátnőm, akkor programozó volt, és a weboldalt csinálta. Mindent azon a mikrokörnyezeten belül tartottam, annak rendeltem alá mindent, hogy az mehessen.

Bence: És hol ütött be a baj?

Nagyon sokáig nem ütött be a baj. 3 éven keresztül tudtam ezt nyomni. Nyilván egyre rosszabbul voltam. A legelső, könnyen észrevehető tünet az, hogy nem tudsz aludni. Nem tudod lerakni a munkát agyban. Az alkalmazotti létnek a legfőbb előnye, hogy munkaidő után leteszi a munkát, és utána nem gondol rá.

bed-bedroom-color-212269

Te nem hogy nem rakod le, de mivel 14 órát dolgoztál, világos, hogy az agyad pörög tovább-tovább-tovább! És nem hagy aludni. Az alvás az olyan, mint egy ilyen félébrenlét-félalvás, kómás állapot, miközben így összeálmodod a valóságot, a lehetséges terveket, és valami fura katyvasz kijön ebből. És felkelsz, és hulla fáradt vagy. És csinálod tovább. És nem tartasz pihenőt.

Eltávolodsz az érzéseidtől, eltávolodsz saját magadtól. Ki vagyok én? Ki a Feri, aki szeret edzeni, szeret kajázni, érdekli az önismeret, régen egy csomót bringázott, szeret túrázni, szeret főzni…? Egyiket se csinálja. Pedig ezektől a dolgoktól vagyok én az, aki. Reggeltől estig csak dolgozok.

Menet közben elveszted magad. 100%-ban az identitásodat az határozza meg, hogy vállalkozó vagy, cégvezető vagy. És elfelejtesz a hétköznapi élet dolgaival foglalkozni. Megszűnsz embernek lenni, és robot leszel.

És ez az, ami lelkileg elkezd őrölni.

Az alvás volt az első, ami tönkrement. Ennek vannak testi tünetei. Ingerlékenyebb vagy. Abszolút nem tudsz örülni a sikernek. Én a kiégést életem végéig csinálhattam volna egyre lejjebb. Az mentett meg, hogy a cég természetes növekedésének köszönhetően előbb utóbb le tudtam delegálni a munka és a felelősség nagy részét. És rá voltam kényszerítve, hogy ne dolgozzak ennyit. Mert nem tudtam annyit dolgozni már. Nem kellett annyit dolgozni. Engem a jóisten mentett meg ettől.

5. fejezet: Gyógymódok

A pihenés befektetés. Ezt volt a legnehezebb megtanulnom. Saját magadba. Ha másért nem, legalább azért pihenj, hogy utána jobban menjen a munka! Ezeket megtanulni a saját káromon rengeteg szenvedéssel és veszteséggel járt. És a belső hajcsárnak nemet mondani…Amikor vállalkozó vagy, hirtelen a legkegyetlenebb főnököt kapod meg. Saját magadat. Ott nincs megállás. A belső hajcsár. Senki nem mondja meg, hogy mikor van vége. Nyilván ebbe a saját személyiségem is belejátszik, hogy én kényszerteljesítő vagyok, alacsony önbecsülés, stb.

Bence: Nyilván egyedül vagy vele, nem él ilyet át soha senki. 🙂

Ferenc: Igen. Főleg az ilyenek nem kezdenek el vállalkozni. 🙂

Alapból én egy hihetetlen motivált ember voltam mindig. Nem kellett motivációs videókat néznem. Én égtem, mint a fa. Így keltem fel mindig. Aztán összejöttem egy olyan emberrel, mint az Andris, aki ugyanolyan motivált. Ez csúcs volt. Ezt szerettem benne a legjobban, hogy ezt ketten csináljuk. Hogy ebben bajtársak vagyunk. Hogy ez a közös gyerekünk. Ezt nagyon szerettem.

blur-close-up-cutlery-370984

A legtalálóbb kép a kiégésről, hogy mindened megvan, de sehogy nem érzed magad. Annak ellenére érzed magad rosszul, hogy jól kellene érezned magad. Sikeres vagy, megy a vállalkozásod. Már nem is kellene annyit dolgoznod. De egy roncs vagy. Semmi nem motivál, nem tudsz koncentrálni, nem tudsz mit kezdeni magaddal. El kéne menni egy évre pihenni..

Bence: És mi segített neked?

Ferenc: Az, hogy hátraléptem. Amikor a marketing sikere már nem csak az én munkámon múlott. Ez nagyon nagyon nagy lelki felszabaduláshoz vezetett. Meg eljutott egy olyan szintre az üzlet, hogy már nem az alapokat építjük. Van egy működő rendszerünk, ami 6-800 leadet generál havonta. Ezt már csak elrontani lehet.

book-books-bookshelf-159621

Mik a top tudásanyagok, amiket ajánlasz?

A kiégés lelki dolog. Csak bizonyos emberek hajlamosak a kiégésre, bizonyos szakmában. Általában az alacsony önbecsülésű, kényszerteljesítő, maximalisták, perfekcionisták égnek ki. Van egy zöld könyv.

  1. Ansell Grün – Hogyan kerüljük el a kiégést?
  2. Thomas M. H. Bergner: Burnout – A kiégés megelőzése 12 lépésben

Ezek jók, de a könyv nem fog segíteni. A megértésben fog maximum. De a kiégésre nagyon egyszerűen a válaszom – az a teljes értékű élet. A kiegyensúlyozott élet. A kiégés paradoxona, hogy amiért mindent feláldozol, azt az egyet nem fogod tudni csinálni. Mert abba égsz bele. Kiégni csak az tud, aki már egyszer égett valamiért. Aki fanatikus állat, mint én. 🙂

Ha neked az életed a munkád, akkor veszélyes dolgot játszol. Folyamatosan veszel ki magadból. Folyamatosan adsz, adsz, adsz, és ha nem töltesz vissza, akkor ki fogsz égni. És a legfontosabb, amit máshogy csináltam volna… Egy párkapcsolat biztosan sokat tud segíteni. És hát a pihenést is munkaprojektnek kell venni. Be kell írni a naptárba. Beírod, hogy kirándulás. És nem szervezhetsz rá. Nem mondhatod le. Ez ugyanolyan fontos, mint a munka. Már az elejétől így kell gondolkozni. Én mindent eltoltam munka miatt. Végülis csak magamtól veszek el, nem?

Bence: Azon gondolkodtam, hogy ha én azt a munkát, amit én magam csinálok, azt elvárnám-e egy kollégától, hogy csinálja meg. Kifizetném-e egy kollégának, hogy ezt így csinálja? Akkor én miért csináljam?

Ferenc: Ha mástól várnád el, akkor az 5 ember munkája. De megcsinálod, és magadtól elvárod, mert mindennél jobbnak kell lennie. Nem számít, persze, hát magadtól elvehetsz! Azért nem fog szólni senki.

Bence: Sőt, “ez a minimum”!

Ferenc: Így van. Ez kegyetlen dolog.

Bence: Ezt a cikket meg fogom hirdetni. Van-e valamilyen cél, amiben segíthetünk Téged?

Ha egy embernek is értéked ad ez az interjú, akkor nekem már megérte. Nem szeretnék cserébe semmit. Esetleg az jut eszembe, hogy egy barátom szervezi a keresztény vállalkozói konferenciát. Azt egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Köszönöm, ha ezt a kezdeményezést is megmutatjátok.

 Ezt az előadást Ferenc tartotta a tavalyi keresztény vállalkozói konferencián.

Zárszó:

Ez egy rettenetesen nehéz út. Ha valakinek a szenvedélye a munkája, és emiatt minden mást hajlamos kizárni az életéből, annak érdemes előre gondolkodva a szabadidős tevékenységeket is beírni a naptárjába. Ha az ember csak elhessegeti ezt a gondolatot, az gyakran komoly negatív következményekkel jár. Ha Te nem vagy kiégve, de magadra ismertél, és nem akarod egyedül vinni ennek is a terhét magadon, kattints ide.  Ha pedig teljesen kiégtél, érdemes pszichológushoz fordulnod.

 

Hirdetések:

Ha szívesen hallgatnál hasonló témában podcast epizódokat is: Vállalkozás & Pszichológia Podcast

Ha a célmegvalósítási hatékonyságodat tovább növelnéd: Eredmények könyvEredmények hangoskönyv

About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.