Mostanra láttál valódi magyar gigasiker történetet, ami talán inspirált, sőt, talán már az álmod megvalósításán dolgozol, viszont van jó pár olyan akadály előtted, amiről nem is tudsz, de rendszeresen szabotálja az előrelépésedet.

Mostanra láttad a “7.1m” sorozat első részét (a név eredetét e-mailben elmeséltük), és tudni akarod, hogy hol szoktuk szabotálni magunkat, hogyan gyorsíthatjuk fel a sikerünket, és mik azok a belső titkok, amikhez 7 év, legalább 7,1 millió forint, és egy komoly nemzetközi tréneri/segítői kapcsolatháló kellett, hogy kiderüljenek… A történet második részéből egy érdekes felfedezést, az egyik kedvenc tévedésemet ismerheted meg, amit mindannyian elkövetünk.

2016 végén a pszichológus, akivel dolgozom, a kezembe adott egy papírt… Ez a papír megváltoztatta azt, ahogy látom a világot – a jó irányba. Sőt! Azóta nem volt olyan ügyfelem, akinek ne mutattam volna meg ugyanezt. Ez teljesen ellentmond sok népszerű tanításnak, viszont hitelességét azonnal ellenőrizheted. Azóta nemcsak nekem, de számos ügyfelemnek segít minden alkalommal tisztábban látni a világot, és könnyebben kijönni a nehéz helyzetekből – hisz nehéz helyzetei mindenkinek vannak.

De ami a legjobb, hogy ha ezt az egy dolgot felismered, akkor nemcsak az változik meg, ahogy a világot látod, de az is, amit ezek alapján cselekszel, ami pedig életed összes területére hatással lesz.

Elmondod végre, hogy mi ez a tévedés-

Az érzelmi logika

A jelenség nagyon egyszerű.

  • Ha gondolsz valamit, amihez nagyon erős érzéseid társulnak.
  • A gondolatot abszolút igazságnak érzékelheted, még ha teljesen alaptalan, és a tapasztalatok is az ellenkezőjét igazolják.Ezt gyorsan ellenőrizheted. Teljesen igaznak érzel valamit.
    Megnézed a tényeket: alátámasztják, vagy sem?

    Hmm… Érdekes. Tudsz mondani pár példát erre?

  • A harmincéves Zsuzsa végre összegyűjti a bátorságát, hogy saját vállalkozásba kezdjen: kutyapanziót nyisson. Az érzelmei azt diktálják neki, hogy ő nem elég jó ahhoz, hogy ezt megtegye, viszont a telefonja csörög, a vevők keresik, és örülnek a lehetőségnek. Zsuzsa azon gondolkodik, hogy ezt abba hagyja, mert a vevők biztos nem akarják, hogy segítsen nekik.Tehát az érzelmei nagyon erősek voltak, emiatt úgy érezte, hogy ez a dolog nem kell senkinek, miközben a valóságban a vevők nagyon is akarták!
  • Dávid megbukott egy fontos vizsgán, és teljesen úgy látja, hogy tönkrement az élete. Eközben ugyanúgy szereti a barátnője, sikeres a vállalkozása, és minden más tárgy sikerült neki, mégis meggyőződése, hogy tönkretette az életét.
  • Vagy nézzük a huszonéves Peti példáját, akinek az álma, hogy VR fejlesztő legyen. Elkezd lépéseket tenni ennek érdekében, majd 1 hónapon belül nem lesz sikerélménye, és úgy érzi, hogy inkább gyorséttermet nyitna, majd úgy, hogy géntechnológiával akar foglalkozni. Lehet, hogy közben a VR fejlesztésben gyorsabban ér el eredményt, mint a társai, viszont az érzelmei azt diktálják, hogy hagyja ott, mert nem sikeres benne. És mivel Peti az álmai nagyrészével hasonlóan bánik, így egyikben sem ér el komoly sikereket, emiatt csalódik, és rosszul érzi magát a mindennapjaiban.
    htc-vive-v2Számos helyzetre lehetne ezt levezetni. Itt van néhány az emberi kapcsolatok világából:
  • A lány nagyon féltékeny párjára, és mivel retteg attól, hogy félre lép, azt gondolja, hogy a férfi bármikor megcsalná. A férfi teljesen hűséges, viszont a lány meg van győződve az igazáról. A férfivel elmennek vacsorázni, és a férfi teljesen szerelmes párjába, csak rá figyel, viszont a lány meg van győződve róla, hogy a srác pincérnőt vetkőzteti a képzeletében
  • A nagymama, aki ránéz az óriáskerékre, és erős félelmei miatt azt mondja, hogy az óriáskerék veszélyes. A mérnöki oldalát egyáltalán nem ismeri, pusztán az érzelmei alapján érzi igaznak a gondolatát, miközben a tények azt mutatják, hogy évek óta biztonságosan működik a kerék.
  • A fiatal szingli lány, aki azt gondolja, hogy örökre egyedül fog maradni, és meg van győződve róla, hogy ő senkinek nem kell, miközben azon a héten is ketten hívták el randira, és a társkeresőn sok pozitív jelzést kap.
    hot-girl-at-bar-aloneEl tudod képzelni, hogy életed legfontosabb helyzeteiben hányszor játszhatott ez szerepet? És mennyi mindentől óvhatod meg magad, mennyi fölösleges fájdalmat kerülhetsz el, és sikert tapasztalhatsz meg, ha ezt az egyetlen egy tévedést innentől észreveszed?

    Ezért is szörnyű tanács önmagában az, hogy “csak kövesd, amit a szíved diktál”

    Megkockáztatom a kijelentést, hogy azzal együtt, hogy az ezt a tanácsot hirdető tanítók abszolút jószándékúak, és sokat tudnak tanítani, sokan közülük életükben nem találkoztak a “kognitív torzítás” kifejezésével. Tudományos közegben ezt a jelenséget ebbe a kategóriába sorolják.

    A lapon, amit az említett pszichológustól kaptam, nem egy, hanem tíz ilyen szerepelt. Ha ezek mélyebben érdekelnek, akkor utána tudsz olvasni tudományos folyóiratokban. A jó hír, hogy nem kell komoly kutatómunkát végezned, mert mindegyiket beleírtam a frissen megjelenő könyvembe.

     

könyv-768x505

Sőt! Több, mint 42 oldalnyi valós, megtörtént példán keresztül mutatom be a leggyakoribb pontokat, ahol szabotálni szoktuk magunkat, és működő stratégiát adok ahhoz, hogy bármelyikkel meg tudj küzdeni. Ha felkeltette az érdeklődésed, jelentkezz itt!

A következő részben 5 olyan mítoszról fogunk beszélni, melyekről a tanítások alapján azt gondoljuk, hogy elegendőek a sikerhez, mindezt méghozzá a józan ész segítségével fogjuk lebontani. Ezután pedig megkapod a rendszert, amit viszont a valóságban használhatsz, és használnak a legsikeresebb vállalkozások és vállalások.


About Bíró Bence Péter

Pszichológus, coach, egyéni - és szervezeti tanácsadó. Az Eredmények című könyv szerzője, illetve a Business Burnout Biblia című könyv írója. A Fulfilled.hu tulajdonosa. A PPKE-n szerezte pszichológia alapdiplomáját, majd a az ELTE-n tanult tovább munka- és szervezetpszichológia mesterképzésen. Nagyvállalati tanácsadásokban a Corporate Values csapatával dolgozik együtt, illetve a KÜRT Akadémia rendszeres vendégírója.