A sorozat előző részeiben láthattál valódi, mai, magyar gigasikerre példát, láthattad a pszichológiai hátterét annak a gyakori tévedésnek, ami számos vállalkozást és álmot repített a földbe, és megismertél 5 olyan önfejlesztő tévhitet, ami gátolja, hogy nagy eredményeket érhess el. A mai részben 10 tippet kapsz ahhoz, hogy elég erősnek érezd magad az álmaid megvalósításához!

sylvester-stallone-and-arnold-schwarzenegger-hated-each-other-in-the-80s

A Fulfilled.hu előadói közül nem láttál túl sokat élőben előadni az elmúlt pár évben, évente mindössze 3-5 előadást tartunk. Ennek az az oka, hogy a munkánk két dologra összpontosul: a szakmai fejlődésre, és az ügyfeleinkkel folytatott hosszútávú mély munkára. Emiatt van, hogy nem a mennyiségen, hanem a mélységen van a hangsúly. Talán ez az oka annak, hogy szépen kirajzolódtak a gyakori mintázatok.

Ebben a cikkben 10 szuper megoldást olvashatsz arról, ami abban segít téged, hogy az álmaid távoli és elérhetetlen vágyálmokból, elérhető, látható, megfogható közelségű mérföldkövekké váljanak. Ehhez megmutatom azt a 10 hibát is, melyeket időben leválthatsz a felsorolt megoldásokra, amennyiben azok rád is jellemzőek.

1. Legyen konkrétabb a célod

Minél mérhetőbb és pontosabb a célod, annál könnyebb lesz belekezdened. Ha pedig már elkezdted, egy fokkal könnyebb folytatnod. Erre még kitérünk lejjebb.

2. Legyen kisebb a célod

Volt már veled olyan, hogy nem akartál mosogatni, mert nagy halom mosogatni való várt rád? Aztán pedig amikor eldöntötted, hogy elmosol egy tányért, azon kaptad magad, hogy már a sokadikat is elmosogattad? A kulcs az volt, hogy ha kicsi akadályt kell legyőznöd, nagyobb kedvvel állsz neki, mintha ijesztően naggyal kezdenéd.

3. Állj hozzá úgy, mintha csak rajtad múlnaelon-musk-just-revealed-an-important-detail-about-teslas-upcoming-electric-semi-truck

Elon Musk, a Tesla, SpaceX, PayPal és Solar alapítója, egy 20.7 milliárd dollár értékű vállalkozó, ezzel a világ 80. leggazdagabb embere, aki önerőből mászott oda, ahol jelenleg van, egy mintapéldája ennek. Azt tartják róla, hogy amikor egy új projektet igyekszik megvalósítani, és egy alkalmazottja azt mondja, hogy nem lehetséges, amit kér, akkor kirúgja őt, és megcsinálja helyette, talál rá megoldást. Adatok a Forbes 2017.08.20-i információja alapján. 

Elon Musk tehát nem nyavajog a fennálló helyzet miatt, hanem talál rá megoldást. Nem vagyunk mindenhatóak, így nem minden rajtunk múlik, viszont ha igyekszünk megfelelő mértékű felelősséget vállalni a céljaink kapcsán, esélyes, hogy találunk rá megoldást is.

4. Vedd körül magad “Fulfilled” emberekkel

Itt nemcsak a barátaidra gondolok. Az üzlettársaid, partnereid, ismerőseid, mozgástered, és a környezet, ahova jársz, mind befolyással van rád. Ha a környezetedben természetes, hogy az emberek úgy gondolkodnak, mint az itt felsorolt pontok, neked is könnyebb lesz ezeket beépíteni. Ha olyan emberekkel veszed körbe magad, akik szintén eredményesek, kisebb eséllyel fogsz azon gondolkodni, hogy lehetséges-e előrébb jutnod. A kérdés innentől átváltozik: “hogyan” és “mikor”.

hith-ford-edison-adventure-E

5. Szerezz rendszeres visszajelzést, és tekints magadra objektívebben

Természetes emberi dolog, hogy nem látjuk magunkat objektíven. Amennyiben viszont a megfelelő visszajelzéseket kapjuk, könnyebb tisztábban látni magunkat. Fontos, hogy lásd, miben vagy jó, miben érdemes fejlődnöd, és mi az, amit másnak kellene helyetted csinálnia, amihez a visszajelzések segítenek hozzá. A pozitív pszichológia tudományának egyik lényeges alappillére, hogy figyelmét az emberek erősségeire, és ezek fejlesztésére vonja, nem pedig a gyengeségek csiszolására. Ha azt teszed, amiben jó vagy (vagy amihez tehetséged van), könnyebben lesz sikerélményed, jobb kedved lesz tőle, több energiád és életkedved lesz, és jó eséllyel a kapott visszajelzéseid is pozitívabbak lesznek. Így nagyobb erővel tudsz haladni az álmaid felé.

A legsikeresebb emberek egyik közös vonása, hogy erős önismeretük van abban, hogy miben igazán jók, és miben van szükségük együttműködő partnerekre, segítségre.

6. Járj pszichoterápiára

Ha az előző pont nagyon nehezen megy, és a külső visszajelzések erős ellentmondásban vannak azzal, ahogyan te látod magad, mindenképpen javasolt a pszichoterápia, viszont más esetekben is hasznos.

Ha egy hiteles pszichológus segítségét szeretnéd igénybe venni, ajánljuk neked Zsedényi Csabát (csaba@fulfilled.hu). A pszichoterápia azért is nagyon hasznos, mert sokszor a külső céloktól olyan belső élményeket várunk, aminek nincs köze hozzá. Ha például valaki nem érzi magát elég értékesnek, és emiatt szeretne híres lenni, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ha híres lesz, értékesebbnek érzi magát. Sőt, ha ez megtörténik, és nem tapasztalja meg az élményt, amit várt, az akár kétségbeejtő is lehet, pedig nem veszett el a remény, erre való a pszichoterápia. Egyébként a mindennapi, egészséges, boldog ember életének minőségét is tovább javíthatja a terápia.

7. Legyen egyértelmű a stratégiád,  legyen egyértelmű a lépések sorozata

Sok ügyféllel találkoztam már, köztük voltak, akiknek terápiára, volt, akinek stratégiára, és volt, akinek csak egy kis motivációra, vagy épp a rendszeres beszélgetésre volt szüksége. Akárhogy is, lényeges előrelépést adott, amikor közösen a víziójukat logikus stratégiára, és azt apró lépések sorozatára bontottuk.

Csíkszentmihályi Mihály, napjaink legismertebb magyar pszichológusa, és a pozitív pszichológia megalkotója rendszeresen közli, hogy a “Flowba kerülés” egyik legfontosabb feltétele, hogy egyértelmű legyen a következő lépés.

csikszentmihalyi-mihaly

A tapasztalat az, hogy ameddig egy meghatározatlan út áll előttünk a célunkig, sokkal ijesztőbb, frusztrálóbb érzés van bennünk, mint mikorra a stratégiát konkréttá tettük.

8. Szerezz lendületet

Ha már elkezdted meglépni a kitűzött teendőket a stratégiádból, egy idő után lendületbe jössz. Ez azt jelenti, hogy könnyebben teszed meg a következő lépéseket, és kedved is lesz mindehhez. Olyan ez, mint amit a 2-es pontnál is olvashattál: ha már elkezdtél mosogatni, könnyebb befejezni. Ha esetleg még nem hiszed el magadról, hogy képes vagy megvalósítani azt, amiről akkor álmodozol, ha senki nem lát, talán csak azért van, mert még nem szereztél hozzá lendületet.

9. A tényeket figyeld, ne az érzéseid

Útközben elkerülhetetlen, hogy az érzéseid megváltozzanak. Minden komolyabb célnál az embernek lesz olyan időszaka, amikor azt érzi, hogy nincs esélye a győzelemre, abba kellene hagynia, vissza kellene fordulnia. A cikksorozat korábbi részében láttad már, hogy hova vezethet az érzelmi logika. A megoldás ezekre az időszakokra az, ha az érzéseink helyett a tényeket figyeljük: például azt, hogy minden komoly célnál vannak ilyen érzések, illetve azt, hogy az eddigi cselekedeteinknek milyen következményei voltak. Lehetséges, hogy most teljesen figyelmen kívül hagyod az eddig elért eredményeid, mert az érzéseid azt diktálják, hogy még sehol nem tartasz. Figyelj a tényekre, és az segíthet átevickélni a nehéz időszakokon.

10. Szerezz tapasztalatot

Tegnap egy ügyfelemmel beszélgettem, akinek a célja az volt, hogy munkahelyet váltson. Korábban több területen is érezte azt, hogy nincs elég önbizalma, most viszont valahogyan nagyobb volt a magába vetett hite. A beszélgetés végére kiderült, hogy ez abból eredt, hogy mivel hasonló munkakör lesz az új munkahelyén, ezért jobban hisz benne, hisz korábban ezt már jól csinálta.

Ha felmerült benned a kérdés, hogy kis célokkal mégis hogyan lehetne nagy dolgokat elérni, jogos a felvetésed. Hogyan tudod mindezt a gyakorlatba ültetni? Hogyan szerezz tapasztalatot, és a sok jó lehetőség közül végül merre indulj el? Hogyan bontsad le az egészet egyértelmű lépések sorozatává? Honnan tudod, hogy jó-e, amit kitaláltál? Mikor mit használj ezek közül? Biztos, hogy ez neked is működik? Ha nem ez, akkor mi az, ami jó eséllyel neked a legjobb? Mind-mind jó kérdések, amikre választ találhatsz a szeptember 2-án bemutatásra kerülő Eredmények c. könyvből.

Dr. Pető Bence szakkönyvíró ezt nyilatkozta az Eredmények c. könyv elolvasása után:
“Szerintem nagyon jó lett, az első benyomásom az volt, hogy egészen sok kutatómunka van benne, és tényleg a fiatalokhoz szól. Ahhoz pedig külön gratulálok, hogy tényleg nagyon sok célkitűzős, meg önmegvalósítós könyvet olvastam, de ennyire sok személyes példa / esettanulmány nagyon kevésben van. ”

Borító_eredmények

Így sokszorozz pénzt és időt legálisan

Ebbe a könyvbe olyan történetek kerültek, amik során az ügyfeleim akár 420 000 Ft-ot is fizettek az előrelépésért. Ilyen ügyféltörténetekből rengeteg szerepel a könyvben, és pontosan leírva mindaz, ahol, és ami segítségével ők áttörést kaptak, és a végén kivétel nélkül azt mondták, hogy megérte. Ezek a felismerések akár évek alatt születtek, azt nem is számolva, hogy nekem, mint írónak mennyi pénzt és időt kellett abba belefektetni, hogy ezt a tudást megszerezzem. Logikus, hogy ha ezeket te néhány óra alatt végigolvasod, olyan elméleti tudásod lesz a rád váró törvényszerűségekről, amire komoly szükséged lehet. Természetesen a gyakorlati tudás akkor születik meg benned, amikor ezekkel a való életben is találkozol majd.

Hogyan juthatsz hozzá?

Szeptember 2-án 17-20 óra között tartjuk a könyvbemutatót. Itt juthatsz a könyvhöz elsőként, viszont ha neked ez még nagyon ráér, akkor október 31-től megrendelheted magadnak is. Mivel a könyv azokhoz szól, akik nagyobb és gyorsabb eredményeket akarnak, így feltételezem, hogy nem akarsz majd két hónapot fölöslegesen várni, amikor cselekedhetnél már előtte is, felhasználva ezt a tudást.

Az egyetlen kérdés, hogy miért foglalkozz ezzel most, és ne “majd ha úgy érzem, még úgyis egy csomó időm van szeptember 2-ig”

Mert lemaradsz

Nem egyszer volt velem példa olyanra, hogy egy nagyszerű eseményt láttam valahol az interneten, ami érdekelt is, és úgy voltam vele, hogy mivel annyira sok dolgom van, és még nem látom tisztán a programtervemet akkorra, azt mondtam, majd később jelentkezem. Aztán pár héttel később a képernyőre pillantottam, és megláttam, hogy lemaradtam.

Remélem, te nem fogsz lemaradni. A jó hír, hogy nagyon egyszerűen biztosíthatod ezt: rendeld meg a jegyed most.

Mert a riválisod előbb hozzájut

Mindannyiunknak az életében van valaki, akivel kimondatlanul is, de belül érzünk egyfajta versengést. Ez motivál mindannyiunkat az előre lépésre, ahogy a piaci verseny is serkenti a gazdaságot. Lehet, hogy ő elkezd cselekedni, amikor te úgy vagy vele, hogy téged is érdekelne, viszont inkább halogattad a döntésedet.

Mert a munka része, hogy megtanulj most cselekedni

Logikus, hogy a 2, 4, és 8-as pontot elolvasva eljöjj a könyvbemutatóra, viszont mivel egyben nagy döntésnek tűnik számodra (hisz át kell kattintani, be kell írni az adataidat, be kell írni a naptárba, aztán el is jönni), bontsd le egy pici lépésre: kezd azzal, hogy átkattintasz ide. Ha pedig az első lépést megtetted, könnyebb megtenni a következőt.

Már belekezdtél, most vagy lendületben

Ha azt mondod, hogy később foglalkozol vele, akkor persze lehet, hogy megcsinálod, viszont még nagyobb erőfeszítést jelent majd, hisz most már ezzel a cikkel foglalkozol, innen csak egy kattintás, ha viszont “később majd foglalkozol vele”, akkor eszedbe is kell jusson, és még egyszer fel kell gyere az oldalra.

Mit veszítesz, ha NEM jössz?

  • Természetesen lemaradsz a könyvbemutatóról, így elúszik az esély, hogy a könyvben tanultakkal az éved hátralévő részében többet érj el, mint a korábbi egész évedben
  • Elvesztesz egy ingyenes hozzáférést a legdrágább online önbizalomtréningünkhöz (ez pár napig még bónuszban jár minden belépő mellé)
  • Talán te nyerted volna meg a Tesla Élményvezetést, így nem te ülsz majd a luxusautó kormányánál, és nem készülhet fotó rólad az éved egyik legjobb kalandja közben
  • Lemaradsz a közös ünneplésről is, és nem lehetsz az elsők között, aki hozzájut a könyvhöz
  • Lemaradsz a világklasszis meglepetés előadónkról, Itay Polivodáról, az üzletemberről, akinek 30+ cége van, 0-ról indult, és az elsők között osztja meg velünk tudását ÉLŐBEN (szinkrontolmáccsal). Talán láttad a vele készült videónkat, több mint egymillió embert értünk el vele.
  • Lemaradsz a dedikált példányodról

Összegezve

Mind a 10 lépés nagyon hasznos, ha beépíted, hisz ezzel erőt szerezhetsz az álmaid megvalósításához, és elhiheted magadról, hogy többre vagy képes, mint bármikor, anélkül, hogy illúzióba ringatnád magad. Ahhoz pedig, hogy teljeskörű, és profi útmutatót szerezz, jelentkezz a könyvbemutató előadásra itt.

About Bíró Bence Péter

Az Eredmények című könyv szerzője, a Fulfilled.hu tulajdonosa. A Nincs Többé Jófiú c. könyv fordítója és kiadója. Előadott 2 Superbrands-díjas cég vezetőségének, Svájcban, és számos magyar konferencián és rendezvényen (Fénykonferencia, Pozitív Gondolkodók Napja, Everness fesztivál, stb.). Los Angelesben tanult Dr. Robert Glovertől, és jelenleg a PPKE pszichológia szakos hallgatója Budapesten.